Expositie: Oekraïens Dagboek

Geplaats door Gerard van den Ijssel

In het Fotomuseum Den Haag is tot medio augustus de expositie Oekraïens Dagboek te bezoeken, het grootse retrospectief in Nederland gewijd aan de Oekraïense fotograaf en kunstenaar Boris Mikhailov (1938).

Als een van de weinigen toont Mikhailov sinds de jaren 1960 op indringende wijze de tumultueuze veranderingen in zijn land. Met opzet maakt hij gebruik van ‘slechte fotografie’ – het bewust vermijden van perfectie in techniek en compositie – om subtiel kritiek te leveren op de geïdealiseerde beelden van het leven in de voormalige Sovjet-Unie. In zijn compromisloze en pijnlijk realistische benadering legt hij de ineenstorting van het Sovjetrijk vast en de gevolgen daarvan voor het dagelijkse leven van de Oekraïense bevolking.

Door de huidige oorlog tussen Rusland en Oekraïne krijgt het werk van Mikhailov een hernieuwde relevantie. ‘Oekraïens Dagboek’ is niet alleen een persoonlijk dagboek van één van de meest invloedrijke hedendaagse kunstenaars, maar ook een uniek en krachtig tijdsdocument van een land dat voortdurend een speelbal is in een geopolitieke strijd.

30 maart tot 18 augustus
Entree: Gratis tot €14,00

Fotomuseum Den Haag
Stadhouderslaan 43
2517 HV Den Haag

Info: www.fotomuseumdenhaag.nl