Expositie: Kunst na Auschwitz

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Het confronterende werk van kunstenaars Boris Lurie (1924 -2008) en Wolf Vostell (1932 – 1998) komt voor het eerst samen in de tentoonstelling ‘Kunst na Auschwitz’ in het Kunstmuseum Den Haag. Het zijn deze twee kunstenaars die vanaf eind jaren vijftig de Shoah op een radicale wijze centraal stelden in hun kunst.

In een periode waarin de oorlog voor velen onbespreekbaar was, kozen Lurie en Vostell ervoor kunst te creëren die de kijker juist confronteert met dit pijnlijke verleden. Door de meest gruwelijke beelden van oorlogsmisdaden te combineren met oppervlakkige reclame-uitingen is hun werk tegelijkertijd een aanklacht tegen de na-oorlogse consumptiemaatschappij, die onverminderd doordenderde en geen recht deed aan het trauma die Joden en anderen hadden geleden. Voor het shockerende effect incorporeerden beide kunstenaars moderne technieken in hun kunst.

Na een ontmoeting in New York begin jaren zestig onderhielden de Amerikaan Lurie en de Duitse Vostell een innige vriendschap, waarvan een jarenlange briefwisseling nog steeds getuige is. Een selectie van deze brieven wordt voor het eerst openbaar gemaakt in ‘Kunst na Auschwitz’. Naast deze brieven zijn er tientallen schilderijen, tekeningen en objecten van zowel Lurie als Vostell te zien. Ook Vostells installatie Thermoelektronischer Kaugummi uit 1970, die na een recente restauratie eenmalig vanuit Museum Ostwall kan reizen, zal in het Kunstmuseum te zien zijn.

Bij de tentoonstelling verschijnt eind april een omvangrijke catalogus met essays van onder meer kunsthistorici Eckhart J. Gillen, Katharina Sykora, Tom Freudenheim, Rudij Bergmann, Daniel Koep en Bram Groenteman.

29 januari t/m 29 mei – Dinsdag t/m zondag 10.00-17.00 uur
Entree: €16,00 | CJP/Student €12,50 | Museumkaart/Ooievaarspas/ICOM gratis

Kunstmuseum Den Haag
Stadhouderslaan 41
2517HV Den Den Haag

www.kunstmuseum.nl