Expositie: Het echte verhaal?

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Huis van het boek organiseert van 22 maart t/m 1 september 2024 de tentoonstelling ‘Het echte verhaal?’. Met deze tentoonstelling biedt het museum een context bij de soms hoog oplopende discussies over veranderende teksten en beelden van klassieke boeken.

De bezoeker maakt een ontdekkingstocht langs boeiende verhalen achter twaalf bekende en minder bekende personages. Te zien zijn de verschillende gedaanten van Anansi, Bambi, Ferdinand de stier, het gezin uit ‘Het kleine huis op de prairie’, Huckleberry Finn, Kantjil, Karagöz, de Moemins, Pinokkio, Max & Moritz, Heidi en de Kleine Zeemeermin.

In de loop van de tijd maakten deze verhalen grote veranderingen door onder invloed van politiek, commercie en veranderde pedagogische denkbeelden, mode en genderrollen. Zo veranderde de maatschappijkritische betekenis van Bambi en Pinokkio, werd Ferdinand een icoon voor de lhbtqi+-community en werd de rol van de Kleine Zeemeermin in 2023 tot verbazing van velen door een zwarte actrice gespeeld. Verschillende vragen in de tentoonstelling inspireren de bezoeker hierover na te denken. Het museum biedt hiermee een context bij de soms hoog oplopende discussies over veranderende teksten en illustraties van klassieke boeken. Zo ontstaat een onderzoek naar de verschillende vormen van de verhalen: vanaf de verschijningsdatum tot nu.

De tentoonstelling is gebaseerd op het recent verschenen boek ‘Springlevend. Hoe klassieke boeken van betekenis veranderen’ van Saskia de Bodt. De auteur is samen met coauteur Annemiek Overbeek gastconservator van de tentoonstelling.

Een van de aanleidingen om deze tentoonstelling te maken, is de commotie die ontstond over de keuze van Disney voor de zwarte actrice Halle Bailey in ‘de Kleine Zeemeermin’ en de tekstwijzigingen in de boeken van Roald Dahl. Met ‘Het echte verhaal?’ wil Huis van het boek een context verschaffen bij deze discussies door de geschiedenis van deze personages en boeken te laten zien. De bezoeker wordt meegenomen in een wereld met talloze verschillende versies van de boeken. Teksten en illustraties veranderen in de loop van de tijd: iedere generatie past de personages en de verhalen aan. Of eigent zich de verhalen toe. Is dat erg? Of is het een bewijs van de kracht van deze verhalen?

Entree: Gratis tot €11,50

Huis van het boek
Prinsessegracht 30
2514 AP Den Haag

Info: www.huisvanhetboek.nl