Expositie: Helmen Vol Verhalen

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Vanaf zaterdag 15 april tot en met maandag 15 mei is de indrukwekkende rondreizende foto-expositie Helmen Vol Verhalen te zien in het Atrium van het stadhuis in Den Haag. De persoonlijke missie-ervaringen van de militairen vormen de inspiratiebron voor kunstwerken van 22 kunstenaars. Gezamenlijk maken zij de relevantie zichtbaar van Nederlandse vredesmissies en de impact daarvan op de deelnemende militairen.

In de afgelopen veertig jaar hebben Nederlandse soldaten bijgedragen aan meerdere VN-vredesmissies. Wat hebben de militairen daar meegemaakt? Wat betekende de deelname voor het thuisfront? En hoe was de terugkeer in eigen land? Om dit inzichtelijk te maken zijn veteranen gekoppeld aan kunstenaars, die de verhalen van de blauwhelmen in kunstwerken hebben verbeeld. De militairen komen uit alle provincies van het land en representeren alle afdelingen van Defensie. Zo zijn de landmacht, de marine, de luchtmacht en de marechaussee en niet te vergeten het thuisfront in de expositie vertegenwoordigd.

Drijvende kracht achter dit kunstproject is cultureel projectleider Amy van Son. Zij is zelf veteraan en merkte bij haar terugkeer naar de burgermaatschappij hoe belangrijk het is om je verhaal te vertellen. Delen wat je hebt meegemaakt, zorgt ervoor dat je (soms traumatische) ervaringen beter kan verwerken. Dat niet alleen, ook voor de samenleving is het van belang om te weten welke gevolgen een missie heeft voor een militair. Pas dan kan er begrip en erkenning ontstaan. Door met de hulp van kunstenaars de verhalen van veteranen boven water te halen, wordt hun geschiedenis zichtbaar voor iedereen. Waarbij de universele taal van kunst de brug slaat tussen de wereld van de burger en de militair.

Zaterdag 15 april t/m maandag 15 mei – Openingstijden stadhuis
Entree: Gratis

Stadhuis Den Haag
Spui 70
2511 BT Den Haag

Info: www.atriumcityhall.nl

Foto: Carlo ter Ellen (DTCT)