Expositie cellen en dienstvertrekken

Geplaats door Gerard van den Ijssel

In de voormalige dienstvertrekken en verschillende cellen van de Scheveningse gevangenis is de vaste tentoonstelling over het Oranjehotel te zien. Hier wordt verteld over het gevangenisleven en gevangenissysteem, maar ook over de bezetting, het verzet, de ontwrichting binnen families en de naoorlogse omgang met het verleden. Een animatiefilm brengt het dagelijks leven in beeld en laat 24 uur in het Oranjehotel zien. Indrukwekkende verhalen van gevangenen worden geïllustreerd aan de hand van documenten, foto’s, interviews en films. In een audiotour hoor je bovendien persoonlijke verhalen, gebaseerd op brieven, dagboeken en memoires.

Het kleine Poortje en de naastgelegen Grote Poort aan de Van Alkemadelaan gaven tijdens de Tweede Wereldoorlog toegang tot het Oranjehotel. Via het kleine Poortje verlieten terdoodveroordeelde gevangenen het Oranjehotel. Ruim 250 mensen werden vanuit deze gevangenis op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte gefusilleerd. Aan de buitenmuur is een plaquette te lezen met een versregel van oud-gevangene Anthonie Donker: ‘Gedenk hun laatste gang door deze poort. Hun leven voor vrijheid en voor recht gegeven. Zet hun strijd voort’.

Op 6 september 2019 is het Nationaal Monument Oranjehotel door Koning Willem-Alexander geopend door de grote poort op een kier te zetten. Voortaan is er altijd zicht van buiten naar binnen, en van binnen naar buiten.

In het hart van het cellencomplex bevindt zich Cel 601, een van de dodencellen op de D-gang. Terdoodveroordeelden brachten hier hun laatste nacht door. Sinds het einde van de oorlog is Cel 601, en zijn inventaris, in oorspronkelijke staat bewaard gebleven. De muren tonen de originele inscripties van de gevangenen.

Dinsdag t/m zondag: 11.00 tot 17.00 uur.
Entree: Gratis tot €12,50

Nationaal Monument Oranjehotel
Van Alkemadelaan 1258
2597 BP Den Haag

Info: www.oranjehotel.org

Foto: Arjan de Jager