Expositie: Anti-oorlogsaffiches

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Het Design Museum Dedel presenteert een selectie anti-oorlog posters uit de eigen collectie. In deze zaal hoor je dankzij de 24 posters de stemmen van vredesvoorvechters uit verschillende landen en verschillende periodes van de vorige eeuw, een eeuw waarin de meest verschrikkelijke oorlogen in de wereldgeschiedenis plaatsvonden en waarin het bewaren van de vrede een kwestie werd van overleven voor de hele mensheid.

Vanaf het allereerste begin van de 20e eeuw was het affiche als journalistiek en politiek genre van de beeldende kunst een van de meest effectieve campagne-middelen van de vredesactivisten, omdat het snel kon reageren op politieke gebeurtenissen en ideeën kon overbrengen aan miljoenen mensen in een beknopte, begrijpelijke taal.

De tentoonstelling biedt de mogelijkheid om na te gaan hoe de pacifistische beweging zich ontwikkelde. Het feit dat we, als we in het jaar 2024 naar de anti-oorlogsposters uit het verleden kijken, weten welke verschrikkelijke beproevingen en rampen de wereld te wachten stonden, geeft deze tentoonstelling een speciale dramatische klank. Men krijgt de indruk dat sommige kunstenaars de gave van een vooruitziende blik bezaten en, in tegenstelling tot veel politici, de dreigingen aanvoelden.

Design Museum Dedel is gevestigd in een 17de-eeuws rijksmonument aan Prinsegracht in het centrum van Den Haag. Het opende eind 2019 als een voortzetting van het Affichemuseum in Hoorn en geeft een overzicht van 150 jaar reclame en grafisch ontwerp. In het huis is nog veel 19de-eeuws behang aanwezig. Daarom wordt inmiddels ook actief behang verzameld. Het museum is woensdag tot en met zondag open van 11.00 tot 17.00 uur.

Tot 1 oktober
Entree: Gratis tot €12,00

Design Museum Dedel
Prinsegracht 15
2512 EW Den Haag

Info: www.designmuseumdedel.nl