Expositie: 800 jaar Binnenhof

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Het Binnenhof in Den Haag is al ruim 800 jaar het strijdtoneel van de macht. Die geschiedenis maakt het Binnenhof een van de oudste bestuurscentra in de wereld. Op deze bijzondere plek heeft de macht door de eeuwen heen verschillende gedaantes gehad, met wisselende spelers: met winnaars en verliezers, met mooie en met wrede kanten, en met onze democratie als resultaat.

De tentoonstelling Macht – 800 jaar Binnenhof in het Haags Historisch Museum is een groots opgezet overzicht van de ontwikkeling van het Binnenhof: van grafelijk kasteel tot centrum van de Nederlandse democratie.

Tijdens de verbouwing van het Binnenhof presenteert het Haags Historisch Museum het verhaal van de meest symbolische plek van Nederland. Een verhaal over macht en tegenmacht, over emancipatie, representatie en het typisch Nederlandse ‘polderen’. Maar ook over verwaarloosde gebouwen, gekissebis over privileges en de alledaagsheid van de machtige personen die hier verbleven. Macht vertelt dit typisch Hollandse verhaal aan de hand van vier thema’s: bouwen voor de macht, strijden om de macht, kleven aan de macht en pronken met de macht.

Met deze tentoonstelling slaat het Haags Historisch Museum een nieuwe weg in: typisch Haagse onderwerpen worden geplaatst in een nationale context. Het museum wil met Macht – 800 jaar Binnenhof bijdragen aan discussies over politiek, emancipatie en representatie door het verleden in een actueel licht te plaatsen. Deze vaste presentatie blijft te zien gedurende de verbouwing van het Binnenhof.

Entree: Gratis tot €15,00

Haags Historisch Museum
Korte Vijverberg 7
2513 AB Den Haag

Info: www.haagshistorischmuseum.nl