Expositie: 10 jaar Shelter City

Geplaats door Gerard van den Ijssel

In 2012 werd Shelter City opgericht door de Haagse mensenrechtenorganisatie Justice & Peace om mensenrechtenverdedigers die gevaar lopen een tijdelijke veilige haven aan te bieden. In tien jaar is het tot een wereldwijde beweging gegroeid, en om dit jubileum te vieren staat er van 20 april tot 20 mei een gratis openlucht fototentoonstelling in het centrum van Den Haag.

De tentoonstelling bestaat uit zes kleurrijke portretten, gemaakt door Daniella van Bergen, van internationale mensenrechtenverdedigers die te gast waren in één van de dertien Nederlandse Shelter Cities. Op deze manier wil Justice & Peace de Haagse burgers en bezoekers meer bewust te maken van het onmisbare maar ook gevaarlijke werk van mensenrechtenverdedigers en -activisten.

Wat ooit begon in Den Haag is uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk met Shelter Cities in 21 steden in zeven landen, waar al meer dan 400 mensenrechtenverdedigers op krachten zijn gekomen. Daar komen ze op adem, krijgen ze ondersteuning op maat en ontmoeten ze bondgenoten, zodat ze hun lokale acties voor verandering met hernieuwde kracht kunnen voortzetten. Elke Shelter City bestaat uit een lokaal netwerk van organisaties en burgers.

De foto-expositie staat naast het gebouw van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, vlakbij treinstation Den Haag Centraal en de Turfmarkt. Aan de achterkant van elk portret staat het verhaal van de mensenrechtenverdediger.

Woensdag 20 april tot vrijdag 20 mei
Entree: Gratis.

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Rijnstraat 8
2515XP Den Haag

www.justiceandpeace.nl