Dichter bij Leedvermaak

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Een unieke, interdisciplinaire avond met de beste dichters van dit moment, muziek en videoprojecties in het decor van de ‘Leedvermaak’-trilogie in de Koninklijke Schouwburg.

LET OP: DEZE ACTIVITEIT IS VANWEGE DE CORONACRISIS GEANNULEERD.

De avond valt uiteen in drie delen en wordt omlijst met muziek en videoprojecties. Samen met de dichters leg je een reis af van het duister naar de dageraad. Met optredens van onder andere Joost Baars, Demi Baltus, Anneke Brassinga, Radna Fabias, Marjolein van Heemstra, Asha Karami, Jaap Spijkers, Spinvis (foto) en Saman Amini.

Demi Baltus droeg voor op o.a. Onbederf’lijk Vers en het Wintertuinfestival, behaalde de Top 100 van de Turing gedichtenwedstrijd en debuteerde in 2017 met haar eerste bundeltje genaamd ‘Uitgedokterd’.

Joost Baars (1975) is dichter, essayist, redacteur en al twintig jaar boekverkoper. In 2017 bracht hij zijn langverwachte debuut ‘Binnenplaats’ uit, dat hem een nominatie voor de C. Buddingh’-prijs opleverde en waarvoor hij de VSB-Poëzieprijs kreeg toegekend.

Anneke Brassinga (1948) ontving de afgelopen decennia de Herman Gorterprijs, de Paul Snoekprijs, de Ida Gerhardtprijs en de VSB Poëzieprijs. Voor haar gehele oeuvre kreeg ze zowel de Constantijn Huygensprijs (2008) als de P.C. Hooft-prijs (2015) toegekend.

Radna Fabias (1983) maakte met haar debuutbundel ‘Habitus’ haar entree in de Nederlandse poëzie. De bundel werd bekroond met zowel de C. Buddingh’-prijs, de Awater Poëzieprijs, de Poëziedebuutprijs aan Zee, de Grote Poëzieprijs en de Herman de Konickprijs.

Marjolijn van Heemstra (1981) is schrijver, theatermaker, activist, onderzoeker en correspondent ruimtevaart. In 2010 debuteerde zij als dichteres met de bundel ‘Als Mozes had doorgevraagd’ die zowel in boekvorm als op Youtube verscheen.

Asha Karami leerde in haar eerste zeven levensjaren vier talen; geen van alle beschouwt ze als haar moedertaal. Ze veranderde reeds drie keer van naam en ook haar geboortedatum is een complex verhaal. Ze werkt, naast haar schrijven, als jeugdarts, yogadocent en ringarts bij vechtsportgala’s.

Erik de Jong (1961) is bekend onder de naam ‘Spinvis’. Het is de naam waarmee hij werky als componist en muzikant en ook de titel van zijn eerste album (2002). Inmiddels zijn er zeven albums verschenen, heeft hij meerdere theater- en dansvoorstellingen en een opera geschreven en daar zelf in meegespeeld.

Saartje Van Camp (1974) treedt sinds 2005 met Spinvis op en heeft ook meerdere voorstellingen en theaterconcerten samen met hem geschreven. Op dit moment toeren zij samen langs Nederlandse theaterzalen met de reprise van ‘In werkelijkheid’.

Saman Amini maakt sinds 2016 onderdeel uit van Het Nationale Theater. Hij is op 19 mei 1989 geboren in de Iraanse hoofdstad Teheran. Amini kwam op 11-jarige leeftijd naar Nederland. Als tiener kwam hij via Stichting De Vrolijkheid met theater in aanraking.

Jaap Spijkers speelde in veel producties van Het Nationale Theater en was eerder ook te zien in de musical ‘De Soldaat van Oranje’. Onder de vleugels van Het Nationale Theater regisseerde Jaap afgelopen seizoen ‘De Laatste Getuigen’ in de Koninklijke Schouwburg.

Dinsdag 14 april – 20.15 uur
Entree: €11,50 tot €15,00

Koninklijke Schouwburg
Korte Voorhout 3
2511 CW Den Haag

www.hnt.nl