Den Haag loopt uit voor 15e editie van Bevrijdingfestival

Geplaats door Gerard van den Ijssel

De vijftiende editie van het Bevrijdingsfestival Den Haag gaat de boeken in als een zeer geslaagd festival met een moeizame aanloop. Op de dag zelf dreigde het weer nog roet in het eten te gooien, maar ook dat viel gelukkig mee. “Eind goed, al goed”, zegt medeorganisator Robert-Jan Rueb van de R.G. Ruijs Stichting. “Het was lang onzeker of en hoe we het festival konden organiseren, en helaas eindigen we ook dit jaar weer met een financieel tekort. Maar het publiek dat – toen de zon eenmaal doorbrak – massaal aanwezig was, verzacht de pijn enorm.”

Het Bevrijdingsfestival Den Haag trok naar schatting 70.000 bezoekers naar het Malieveld. In het Provinciehuis kwamen ongeveer 600 mensen kijken. Publiekstrekkers op de muziekpodia waren latinster Rolf Sanchez, Housequake (dj’s Roog & Erick E) en zangeres Froukje, die een bijzondere gast bij zich had: de Oekraïense zangeres Roxolana. Maar ook bij de optredens van rappers ADF Samski en Dopebwoy, tributeband ABBA Fever, dj’s Divine en Wezz, zanger/gitarist Jett Rebel en zanger Jeangu Macrooy was het erg druk. Macrooy, bekend van het Eurovisie Songfestival, trad op met drie gastmuzikanten: Mohamed al Tayeb, Pouriya Jaberi en Jawa Manla, oftewel De Nieuwe Nederlanders. Ze zijn gevlucht uit Soedan, Iran en Syrië, maar lieten op het Malieveld zien bovenal fantastische muzikanten te zijn.

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag opende het festival. Hij nam het vuur van de vrijheid in ontvangst van estafettelopers die in de nacht van 4 op 5 mei met de fakkel van Wageningen naar Den Haag waren gerend. Vervolgens gaf Van Zanen het vuur door aan Jessa Zweverink die de grote Vrijheidsvlam boven het podium aanstak. Jessa was dit jaar een van de ontvangers van een Haags Jeugdlintje.
Later op de dag ontving burgemeester Van Zanen ook persoonlijk de Ambassadeur van de Vrijheid in Den Haag. Zangeres Froukje landde op het Malieveld in een helikopter van Defensie, samen met de Oekraïense zangeres Roxolana die dus als special guest meedeed aan het optreden van Froukje.

Het Bevrijdingsfestival Den Haag is nadrukkelijk méér dan een popfestival. Tijdens het evenement werd op veel verschillende manieren aandacht besteed aan vrijheid, democratie en de rechtsstaat, zoals op het Plein van de Vrijheid, tijdens het 5voor5-moment en in de presentaties van WeHague. Dit jaar vond het inhoudelijk programma voor het eerst plaats in het onlangs gerenoveerde Provinciehuis. Op het Vfonds Podium in het Provinciehuis traden jonge Haagse dichters op. Ook was er een Vrijheidscollege met Natascha van Weezel, een interview door Ron Fresen met Hans Jaap Melissen (Journalist voor de Vrede 2023) en een optreden van het stand-up comedygezelschap Puur Gelul met onder meer Arie Koomen en Derek Otte. Het programma in het Provinciehuis trok erg veel bezoekers, en lijkt daarmee nu al een nieuwe vaste waarde in het festival te zijn. Alle bezoekers kregen een gratis blik Vrijheidssoep.

Zorgen om de toekomst

Als gevolg van de nasleep van de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne werd het Bevrijdingsfestival Den Haag – net als de hele evenementensector – ook dit jaar wederom geconfronteerd met enorme prijsstijgingen, waardoor lang onzeker was of het festival wel kon worden georganiseerd. Dankzij een extra bijdrage van de Gemeente Den Haag en hulp van meerdere sponsors kon het festival toch doorgaan. Het verwachte financiële tekort kan dit jaar nog éénmaal worden opgevangen uit de reserves van de organiserende stichting.

Zo moeilijk als de aanloop was, zo geslaagd was het festival zelf. “Dit was uiteindelijk één van de beste edities van het Bevrijdingsfestival Den Haag”, zegt medeorganisator Gerard van den IJssel. “De inhoudelijke boodschap stond centraal en was voor iedereen goed zichtbaar. De artiesten pakten flink uit en het publiek omarmde het festival vanaf het moment dat de zon doorbrak.” Toch maakt ook Van den IJssel zich zorgen om de toekomst. “Met sympathie kunnen we de rekeningen niet betalen. Onze sponsoren en de gemeente Den Haag hebben alles gedaan wat voor hen mogelijk was. Daar zijn wij hen enorm dankbaar voor. Nu is het de beurt aan de Provincie en het Rijk om te laten merken hoe belangrijk zij Bevrijdingsdag in de huidige vorm écht vinden.”

Het Bevrijdingsfestival Den Haag 2023 is een productie van de R.G. Ruijs Stichting in nauwe samenwerking met On The Floor Events, en werd mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, ASN Bank, vfonds, BlueBlood, BZK, Sena Performers, HI The Hague, WeHague, Haagse Hogeschool, Heineken Silver, Omroep West, Den Haag FM en Rembam Graphic Design.

Foto’s: Henriette Guest.