De sprekers van de Vrijheidscolleges 2021 zijn bekend

Geplaats door Gerard van den Ijssel

De nieuwe sprekers van de Vrijheidscolleges zijn comedian Soundos el Ahmadi, auteur Haroon Ali, presentator Edson da Graça, presentator Joris Linssen en presentatrice Simone Weimans. Radio DJ Angelique Houtveen, militair Gijs Tuinman en auteur Robert Vuijsje geven hun colleges uit 2020 met actuele toevoegingen nog enkele keren op nieuwe locaties. Alle sprekers verwoorden hun persoonlijke visie op vrijheid in een college. Speciaal voor 5 mei is er een coronaproof online programma ontwikkeld in samenwerking met diverse Bevrijdingsfestivals en Nationale Comité 4 en 5 Mei.

Sinds 2013 organiseren de Vrijheidscolleges in de aanloop naar 5 mei colleges over vrijheid. Deze inspirerende verhalen zijn een vast onderdeel in het programma van veel bevrijdingsfestivals. In Den Haag vinden in de weken voorafgaand aan 5 mei ook altijd Vrijheidscolleges plaats als onderdeel van de Haagse Vrijheidsweken. “Sinds de coronamaatregelen doen we bepaalde colleges online, maar we hopen na de vaccinaties snel weer live bijeenkomsten te kunnen organiseren. Het onderwerp vrijheid is actueler dan ooit”, aldus Esther Lubberding directeur van de Stichting Vrijheidscolleges.

Elke spreker heeft zijn eigen invalshoek voor het college. Presentator Simone Weimans bespreekt het belang van persvrijheid. Het college van komiek Soundos El Ahmadi gaat over kansen en vooroordelen. Voor veel vrouwen bestaat er een glazen plafond, maar dit is nog veel harder voor vrouwen uit een minderheidsgroep. In haar Vrijheidscollege spreekt Soundos over wat er gebeurt als je hard op dat plafond bonkt. Auteur Haroon Ali vertelt in zijn Vrijheidscollege zijn zoektocht naar identiteit. In 2020 bracht hij zijn eerste boek ‘Half’ uit over zijn Pakistaanse afkomst. Hij deelt ook hoe jongeren in Nederland de regie kunnen nemen over hun eigen leven, ook tegen de wensen van hun ouders, cultuur of religie. Stand-up comedian en presentator Edson da Graça spreekt in zijn Vrijheidscollege over hoe hij zich bevrijdde van financiële schulden, wat armoede en schuld voor invloed hebben op je vrijheid. Hij vertelt over welke keuzes hij maakte en hoe hij zijn eigen weg vond.

Zanger en presentator Joris Linssen gaat in zijn Vrijheidscollege in op de individuele vrijheid en het recht om anders te zijn dan de massa. Joris toont in zijn programma’s graag paradijsvogels en andere mensen die op een bijzondere wijze afwijken van de norm. Zelf wil hij zich ook niet altijd conformeren. Gijs Tuinman is luitenant-kolonel van de Nederlandse landmacht, onderscheiden met de militaire Willemsorde en de Bronzen Leeuw. In zijn Vrijheidscollege onderzoekt Gijs aan de hand van onder andere zijn eigen ervaringen de concepten oorlog, vrede en vrijheid. Kent het begrip vrede en vrijheid alleen winnaars of zijn er ook verliezers?

Op Vrijheidscolleges.nl komt binnenkort het hele programma te staan. Dan wordt ook bekend welke colleges er plaatsvinden in Den Haag.