De identificatie van vijf Geuzen

Geplaats door Gerard van den Ijssel

In het Nationaal Monument Oranjehotel is op vrijdag 19 april een bijzondere presentatie over de identificatie van vijf Geuzen op een unieke foto.

Er is één foto bekend waarop te zien is hoe vijf gevangenen uit het Oranjehotel, leden van de Geuzenverzetsgroep, in 1941 op transport worden gesteld. De gevangenen, met hoed en tas, worden omringd door Duitse soldaten als ze vanuit het Oranjehotel naar een vrachtwagen lopen om op transport te gaan naar een concentratiekamp in Duitsland.

De foto is gemaakt op 8 april 1941 door mevrouw Oversluizen. De schoonzuster van Arij Kop, een van de Geuzen die in maart dat jaar werd gefusilleerd. In totaal hebben 236 Geuzen in het Oranjehotel – de bijnaam voor de Nazi-gevangenis in Scheveningen – vastgezeten.

In een poging de identiteit van deze mannen te achterhalen deed het Nationaal Monument Oranjehotel afgelopen december een oproep. De respons was indrukwekkend. Zo goed zelfs dat inmiddels van vier van de vijf mannen de naam bekend is.

In deze presentatie vertellen onderzoekers Ginevra Delfini en Jilt Sietsma hoe ze te werk zijn gegaan en wie deze mannen zijn.

Vrijdag 19 april – 14.00 uur
Entree: Gratis (excl. museumentree)

Nationaal Monument Oranjehotel
Van Alkemadelaan 1258
2597 BP Den Haag

Info: www.oranjehotel.org