Online: Dag van de Persvrijheid

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Mediamuseum Beeld en Geluid Den Haag organiseert zondag 2 mei namens het Persvrijheidscomité een digitaal programma in het kader van de Dag van de Persvrijheid. Tijdens dit gratis evenement spreken journalisten, experts en beleidsbepalers over de stand van de persvrijheid onder autoritaire regimes in het buitenland. Ook de polariserende democratische samenleving in Nederland staat centraal. De aanhoudende bedreigingen en intimidatie van journalisten maken duidelijk dat aandacht hiervoor hard nodig is.

Journalisten Olaf Koens en Yesim Candan vertellen uit eigen ervaring met welke beperkingen en bedreigingen journalisten te maken hebben. Hoofdredacteuren Marcel Gelauff en Paul van den Bosch, Tweede Kamerlid Kati Piri en mensenrechtenambassadeur Bahia Tahib-Lie duiden de ontwikkelingen in het afgelopen jaar en bespreken wat de journalistiek en de politiek kunnen doen om de situatie te verbeteren. Journalisten uit Wit-Rusland geven een inkijk in de urgentie situatie aldaar. Om 10.20 uur wordt de jaarlijkse Persvrijheidslezing uitgesproken door filosoof Bart Brandsma, deze heeft de titel: Journalistiek in tijden van polarisatie – over bruggenbouwers en zondebokken.

Het evenement is gekoppeld aan de International Press Freedom Day (jaarlijks op 3 mei), waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor het belang van een vrije, onafhankelijke pers en de veiligheid van journalisten. “Als Persvrijheidscomité staan wij voor het belang van het vrije woord en een onafhankelijke en onbedreigde journalistiek. We vinden het belangrijk dat mensen zich realiseren dat vrije pers geen vast gegeven is in deze wereld en dat er nog veel werk nodig is om dat te bereiken”, zegt Tjeerd de Boer, hoofd programmering van Beeld en Geluid Den Haag.

De online uitzending begint zondag 2 mei om 10.00 uur en duurt tot 12.00 uur. Het gehele programma is na registratie op de website van Beeld en Geluid Den Haag gratis toegankelijk. Tickethouders kunnen het evenement nadien ook op een later moment terugkijken.

Klik hier voor meer informatie en registratie.

Zondag 2 mei – 10.00 uur
Gratis

Beeld en Geluid Den Haag
Zeestraat 82
2518 AD Den Haag

denhaag.beeldengeluid.nl