Cultuur op zondag – Roel Janssen

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Elke eerste zondag van de maand programmeert Pulchri Studio een schrijver. Op zondag 7 mei is dat Roel Janssen, journalist en schrijver van zowel thrillers als non-fictieboeken. Hij was redacteur van NRC Handelsblad, onder meer als correspondent in Zuid-Amerika en Brussel.

De presentatie van Janssen voor Cultuur op zondag gaat over zijn boek ‘Gokkers en Graaiers’. Nederland heeft een rijke financiële geschiedenis en geldt als de bakermat van het moderne handelskapitalisme. Het is ook een land van onderbelichte of onbekende financiële schandalen, speculaties en schurkenstreken, waarbij de vrijheid van en ander meer dan eens in het geding kwam.

Aan de hand van kleurrijke personages vertelt Janssen over de ‘pioniersrol’ die Nederland gespeeld heeft: de eerste speculant die ‘short’ ging in aandelen VOC, de tulpenbollengekte van 1637, de ‘uitvinder’ van plantageleningen met slaafgemaakten als onderpand in de 18de eeuw, de val van banken in de 20ste eeuw, de recente witwasschandalen van ING en ABN Amro en de rol van fiscale en juridische dienstverleners aan de Amsterdamse Zuidas bij de facilitering van Russische oligarchen.

Zondag 7 mei – 15.30 uur
Entree: Gratis

Pulchri Studio
Lange Voorhout 15
2514 EA Den Haag

Info: www.pulchri.nl