Concert: Vier Letzte Lieder

Geplaats door Gerard van den Ijssel

In de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog schreef Richard Strauss zijn laatste grote orkestwerk: ‘Metamorphosen’. Enkele jaren later volgden zijn ‘Vier Letzte Lieder’, de zwanenzang die hij helaas zelf nooit heeft kunnen horen. Hij stief kort na hun voltooiing in 1949.

LET OP: DEZE ACTIVITEIT IS VANWEGE DE CORONACRISIS GEANNULEERD.

De liederen bezingen het afscheid van de vierentachtigjarige componist van het leven, maar ze vormen ook het afscheid van het Duitse romantische lied en van een muzikale taal, die voortaan alleen nog in filmmuziek zou doorleven.

De liederen stralen een sfeer van afscheid en berusting uit. De componist neemt afscheid van het leven, en de wereld neemt afscheid van een genre en van een muzikale taal die nu definitief ‘historisch’ was geworden.

Terwijl Strauss deze liederen schreef, was de atonale muziek de kinderschoenen al lang ontgroeid, en in de tweede helft van de twintigste eeuw zou de muziek een radicaal andere richting nemen. Artistiek leider Bart Schneemann licht het werk toe aan de hand van het geprojecteerde manuscript.

Zaterdag 18 april – 20.15 uur
Entree: Normaal €27,00 | Uitpas €24,50 | Jongeren tot 27 jaar €10,00 | Jeugd tot 12 jaar €10,00

Nieuwe Kerk
Spui 75
2511 BM Den Haag

www.zuiderstrandtheater.nl