Concert: Lamsma & Giltburg

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Artist in residence Simone Lamsma schittert in Prokofievs indringende, donkere eerste vioolsonate en de virtuoze Fantasie in C groot van Franz Schubert. Het concert vindt plaats in de Nieuwe Kerk.

Prokofievs eerste vioolsonate is een zeer persoonlijk stuk dat met veel moeite tot stand kwam; hij deed er zes jaar over. Op de achtergrond speelt de terreur van de ‘Grote Zuivering’ van het stalinistische tijdperk, waarin veel van Prokofievs vrienden gearresteerd werden. Het stuk is donker van toon, maar er zijn ook lichtere passages, waarin de componist zich op liefdevolle wijze aan zijn verdwenen vrienden lijkt te herinneren.

Schubert schreef met zijn Fantasie in C groot een stuk dat zowel de violist als de pianist voor grote uitdagingen stelt. In het midden klinkt een prachtige reeks variaties op Schuberts eigen lied Sei mir gegrüßt. Naast een nieuw stuk van de Oostenrijkse componist Thomas Larcher klinken ook de drie evocatieve Sprookjes die Mathilde Wantenaar in 2014 schreef voor het Alba Rosa Viëtor Compositie Concours. Ze sleepte er zowel de eerste prijs van de jury als de publieksprijs mee in de wacht.

Foto: Otto van den Toorn

Donderdag 5 mei – 20.15 uur
Entree: €35,00/€33,00/€29,00 | t/m 26 jaar €10,00

www.amare.nl