Concert: Haags Toonkunstkoor

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Het Haags Toonkunstkoor brengt tijdens deze concertavond in Amare twee werken over de vraag hoe de mens omgaat met medemensen en met de wereld: de compositie ‘A child of our Time’ van de Brit Michael Tippett gaat over de strijd tegen Nazi-Duitsland, en de compositie ‘Cantata Ecologica’ van de Nederlander Steven Hoogenberk gaat over hoe de mens faalt in het beheer van de aarde.

Beide composities vereisen een groot koor, een groot orkest en solisten. Dit uitzonderlijke programma is nog nooit eerder in Den Haag gebracht. Als countertenor treedt de Surinaams-Nederlandse Arturo den Hartog op die enkele door hemzelf geselecteerde Surinaamse liederen zal zingen.

De beroemdste compositie van de Brit Michael Tippett (1905-1998), een principieel pacifist, is direct geïnspireerd op de Tweede Wereldoorlog. Hij begon aan de compositie op 3 september 1939, de dag dat Engeland en Frankrijk Duitsland de oorlog verklaarden, na de Duitse inval in Polen op 1 september. Het oratorium is Tippetts uitdrukking van ‘man’s inhumanity to man’.

‘Cantata Ecologica’ is de muzikale expressie van een snel groeiend bewustzijn in de samenleving aan het einde van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Componist Steven Hoogenberk: “Ik voelde me sterk aangesproken door het werk van groeperingen als Greenpeace. Als musicus en componist wilde ik aan die groeiende beweging bijdragen.”

Voorafgaand aan de concerten zijn er om 19.30 uur inleidingen door componist Steven Hoogenberk en dirigent Patrick van der Linden.

Zaterdag 20 april – 20.15 uur
Entree: €15.00 tot €40.00

Amare
Spuiplein 150
2511 DG Den Haag

Info: www.amare.nl