Concert DI-RECT vanuit Madurodam als slotact Bevrijdingsfestival Den Haag

Geplaats door Gerard van den Ijssel

De bekende Haagse rockband DI-RECT geeft woensdag 5 mei 2021 een uniek concert in Madurodam. Het voor iedereen gratis te volgen live-optreden sluit het Bevrijdingsfestival Den Haag 2021 af. Het concert is van 21.00 tot 22.00 uur te zien op verschillende websites en via de lokale omroep Den Haag TV. In Madurodam is geen plek voor publiek.

Vanwege de coronamaatregelen is het Bevrijdingsfestival Den Haag dit jaar niet op het Malieveld, maar in poppodium PAARD. Vandaar wordt – ook zonder publiek – van 13.00 tot 22.00 uur live uitgezonden. Onderdeel van deze negen uur durende festivalshow is het concert van een uur door DI-RECT live vanuit Madurodam.

Iconische locatie
“DI-RECT heeft het afgelopen jaar op meerdere iconische Haagse locaties een serie streamingconcerten gegeven”, legt festivalorganisator Gerard van den IJssel de keuze voor de band en de bijzondere locatie uit. “Dit concert op Bevrijdingsdag is daar een logisch vervolg op. Madurodam is immers meer dan één van de populairste attracties van Den Haag. Het is bovenal een monument ter nagedachtenis aan George Maduro, een verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog. In meerdere opzichten een iconische Haagse locatie dus.”

DI-RECT: “Trots en blij”
Bas van Wageningen, de bassist van DI-RECT, is blij dat de groep toch nog kan optreden op Bevrijdingsdag zoals tot nu toe bijna elk jaar gebruikelijk was. “Het zijn uitdagende tijden voor iedereen, we zouden niks liever doen dan weer door het land touren langs de Bevrijdingsfestivals. Maar zoals we allemaal weten, is dat dit jaar nog niet mogelijk. Daarom zijn we trots en blij dat we de handen ineen kunnen slaan met het Bevrijdingsfestival Den Haag om met een livestream vanaf een bijzondere locatie alsnog de vrijheid te kunnen vieren!”
DI-RECT scoorde afgelopen jaar hun grootste hit ooit met ‘Soldier on’. Op dit moment is de nieuwe single ‘Wild hearts’ van het gelijknamige album veelvuldig op de radio te horen. Op 22 en 23 oktober 2021 staat de Haagse band in Rotterdam Ahoy.

Programmering
Tijdens de live stream van het Bevrijdingsfestival Den Haag vanuit het PAARD zijn verder optredens te zien van de Belgische zanger MILOW, het zangduo SUZAN & FREEK, hiphopartiest LAUWTJE, zangeres MEROL en de rockbands HANDSOME POETS en VAN WANKO. Ook van de Ambassadeurs van de Vrijheid DAVINA MICHELLE, TINO MARTIN en JONNA FRASER zijn tijdens de uitzending optredens te zien.

Songs For Freedom
Tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag vindt ook de eerder uitgestelde finale plaats van TALENT EVENT, de muziekwedstrijd voor jonge muzikanten uit Den Haag en omgeving, die dit jaar in het thema staat van Songs For Freedom. De strijd gaat tussen rappers D. MEIJER en NORDIN, rockbands THE SIN BIN en BLUESIDE, en het singer/songwritersduo JOAZ. De winnaar van deze wedstrijd gaat naar huis met duizend euro en mag onder meer optreden tijdens verschillende Haagse zomerfestivals in 2022. Ook gaat de winnaar enkele songs opnemen in de Basementstudio in Den Haag.

Het volledige programma van het Bevrijdingsfestival Den Haag is als volgt (tijden bij benadering):

ASN BANK STAGE
15.30 uur Van Wanko
17.00 uur Handsome Poets
19.15 uur Suzan & Freek
20.30 uur Milow

SENA PERFORMERS STAGE
13.15 tot 16.00 uur Finale Talent Event / Songs For Freedom met D. Meijer, Nordin, JOAZ, The Sin Bin en Blueside
18.30 uur Lauwtje
20.00 uur Merol

AMBASSADEURS VAN DE VRIJHEID
16.30 uur Jonna Fraser
17.30 uur Tino Martin
18.45 uur Davina Michelle

MADURODAM
21.00 uur DI-RECT

VFONDS FOYER
13.00 tot 22.00 uur Centrale presentatie, interviews en reportages.

Televisiestudio
Tussen de concerten door worden reportages vertoond die allen te maken hebben met de thema’s vrede en vrijheid. Zo besteden we aandacht aan de Vrijheidscolleges, de film ‘Oorlog in Den Haag’, een scholierenproject met gedichten over vrijheid, de oorlogscollecties van de Haagse musea en Journalist voor de Vrede Carolien Roelants. Ook komt er een speciale editie van de stand-up comedyshow Puur Gelul. Vanuit een televisiestudio in de Vfonds Foyer in het PAARD presenteert Nicolette Krul, die vorig jaar nog één van de Haagse Vrijheidsambassadeurs was, het negen uur durende programma op Den Haag TV en verschillende websites waaronder Bevrijdingsfestivaldenhaag.nl, Denhaag.com, Bevrijdingsfestivals.nl, Denhaagfm.nl en Westonline.nl. Bovendien kan iedereen die dat wil het festival ook zelf streamen op de eigen website of social media.

Voor de negen uur durende marathonuitzending op Den Haag TV en online werkt het Bevrijdingsfestival Den Haag samen met Den Haag TV, Omroep West, Haags Productiebedrijf, Bureau Visueel en Minigigs.

Het Bevrijdingsfestival Den Haag 2021 is een productie van de R.G. Ruijs Stichting en wordt verder mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, Fonds 1818, Sena Performers, ASN Bank, vfonds, BZK, Prins Bernhard Cultuurfonds, De Haagse Hogeschool en Rembam Graphic Design.