College: In de ban van Cengkeh

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Museum Sophiahof en Museum Maluku presenteren het interactieve avondprogramma In de ban van Cengkeh. Met auteur en docent Erno Pickee gaan we in dit college op een historische reis door het hartverscheurende verhaal achter de graphic novel Molo Uku.

Erno neemt je allereerst mee naar de periode vóór de VOC. Waar is het allemaal begonnen? “Vijfduizend jaar geleden gebruikten de farao’s in Egypte al kruidnagels voor rituelen.” Specerijen waren de drijfveer voor grote ontdekkingsreizen, de grondslag van oorlogen tussen koninkrijken en de oorsprong van de welvaart van vele steden. De zoektocht naar specerijen was dus een van de wortels van de Europese expansie en zo kwam uiteindelijk ook Nederland bij de bron terecht: Maluku.

Na een korte pauze wordt deze historische reis vervolgd: wat gebeurde er na de aankomst van de Nederlanders op de Molukken? Thema’s als de waarde van cengkeh voor Europeanen en de macht van een cengkeh-monopolie voor Nederland zijn hot topics van deze avond.

Molo Uku is een graphic novel (trilogie) over de verovering van de Molukken door de VOC in 1621. Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van twee Molukse jongens wiens vader, een stamhoofd, vecht tegen de Nederlanders. Na afloop van het programma zijn de boeken te koop en heb je de mogelijkheid om deze te laten signeren door auteur Erno Pickee.

Vrijdag 21 april – 19.00 uur
Entree: €7,50 – Vrienden €5,00

Museum Sophiahof
Sophialaan 10
2514 JR Den Haag

Info: www.museumsophiahof.nl
Tickets: www.twelveticketing.eu