CIDI-Filmavond: Muranów

Geplaats door Gerard van den Ijssel

De aangrijpende documentaire ‘Muranów’ uit 2021 is geregisseerd door Chen Shelach. Het CIDI vertoont deze film naar aanleiding van Yom HaShoah, de nationale herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Holocaust, of ‘Shoa’. Dit jaar begint YomHaShoa in Israel op de avond van 17 april.

Muranów is de buurt waar tijdens de oorlogsjaren het beruchte getto van Warschau zich bevond. Tijdens de Joodse opstand van april 1943 werd het getto geheel in de as gelegd. Duizenden lichamen werden onder de grote bergen puin begraven. Op de ruïnes werd na de oorlog een nieuwe wijk gebouwd. Van het puin werden de stenen gemaakt om nieuwe huizen van te bouwen.

Bewoners van het hedendaagse Muranów vertellen in de documentaire over de ‘Joodse geesten’ die zij hebben gehoord of gezien: voetstappen, gelach van kinderen, een gezin aan tafel, vioolspel uit een kamer. Hoe raken de toekomst en het verleden elkaar in Muranów?

De documentaire is Pools, Engels en Hebreeuws gesproken en heeft Engelse ondertiteling. Na afloop is er ruimte om vragen te stellen en de documentaire met elkaar te bespreken. Aanmelden verplicht. Stuur een email naar cidi@cidi.nl (o.v.v. naam en namen van eventuele gasten).

Donderdag 20 april – 19.30 uur
Entree: €5,00

CIDI Rabinzaal
Jagerstraat 4
2514 BZ Den Haag

Info & tickets: www.cidi.nl