Bunkercomplex Park Overvoorde

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Aan de rand van Moerwijk in Den Haag ligt het Park Overvoorde met daarin onder meer een aantal bunkers die worden beheerd door het Museum Bescherming Bevolking. Het Bunkercomplex Overvoorde is een uniek complex waar de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog elkaar ontmoeten.

De commandopost in Rijswijk vindt zijn oorsprong bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Op de locatie zijn diverse Duitse bouwwerken gebouwd waaronder ook een afluister en radiopost ten bate van de Luftwaffe. Deze heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer een belangrijke functie gehad in het afluisteren van geallieerde radioberichten en het verzorgen van het Duitse berichtenverkeer. Na de tweede wereldoorlog werd het complex in hergebruik genomen door de Bescherming Bevolking en zo ontstond de commandopost en het opleiding en trainingscentrum voor leden van de organisatie Bescherming Bevolking (B.B.).

De locatie bestaat uit een tweetal ondergrondse voormalige commandoposten, een praktijk oefenruïne en een les-accommodatie, waar vele B.B.’ers hun opleiding en training hebben gehad. De in 1969 in gebruik genomen atoombunker is volledig ingericht als operationele commandopost. Ook is er een klein maar gedetailleerd ingericht museum op de locatie, waar je een beeld krijgt van de taken van de B.B. Van alle diensten van de voormalige organisatie Bescherming Bevolking zie je een selectie van uitrustingsstukken waarmee werd gewerkt. Daarnaast zie je de inrichting van een eenvoudige schuilplaats en ook welke gevolgen een kernwapenaanval zou hebben gehad.

Tijdens de Haagse Vrijheidsweken is het complex op zondag 21 april geopend voor bezoekers. Deze dag staat deels in het teken van het 75-jarig bestaan van de NAVO, de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie.

De rondleidingen starten om de 20 minuten. Moet je even wachten dan zijn er in de kantine consumpties verkrijgbaar. Een plek reserveren hoeft niet, maar kan wel door te mailen met cop-rijswijk@museumbeschermingbevolking.nl. Vermeld tijdstip van voorkeur en het aantal personen.

Openingstijden van 10.00 tot 16.00 uur. De laatste rondleiding start om 15.30 uur. Een rondleiding duurt ongeveer 90 minuten. Honden of huisdieren niet toegestaan (uitgezonderd hulphonden).

Zondag 21 april – 10.00 tot 16.00 uur
Entree: Gratis tot €8,00

Bunkercomplex Park Overvoorde
Van Vredenburchweg 176a
2285 SE Rijswijk

www.museumbeschermingbevolking.nl