Bloemlegging bij Dierentuinbrug

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Een bijzonder moment op 4 mei is de bloemlegging bij de Dierentuinbrug (schuin tegenover het Provinciehuis) om 11.00 uur. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden daar regelmatig stiekem bloemen neergelegd, als teken van verzet. Sta stil bij de vergeten verhalen van burgers die anoniem anderen hielpen in Den Haag tussen 1940 en 1945 en leg bloemen bij de Monumentale ornamenten van Gra Rueb.

LET OP: DEZE ACTIVITEIT IS VANWEGE DE CORONACRISIS GEANNULEERD. PUBLIEK IS HELAAS NIET MEER WELKOM. ER WORDT EEN VIDEO GEMAAKT VAN DE BLOEMLEGGING.

In de nabijgelegen Haagse dierentuin werden door de Duitsers mensen die naar concentratiekampen zouden worden afgevoerd verzameld. De bezetter was dus altijd in de buurt, wat het stiekem neerleggen van bloemen tot een dappere daad van klein verzet maakte.

De ingang van de dierentuin was op de hoek van de Benoordenhoutseweg, nu de Zuid-Hollandlaan en de Koningskade, schuin tegenover de brug. Nu staat daar het Provinciehuis. De dierentuin werd in 1863 opgericht.

In 1939 werd de brug over het kanaal van de Koningskade geopend. Ter versiering van de brug ontwierp kunstenares Gra Rueb twaalf reliëfs met scènes uit de fabels van ‘La Fontaine’. In 1943 moest een groot deel van de dierentuin plaatsmaken voor de Atlantikwall. De grote dieren gingen naar andere dierentuinen.

Met de Willemsvaart kan je om 10.30 uur vanaf de opstapplaats bij Den Haag Centraal – tegenover Prinsessegracht 4 – gratis naar de herdenking varen.

Maandag 4 mei – 10.30 uur
Entree: Gratis

Dierentuinbrug
Kruising Houtweg en Koninginnegracht
Den Haag

Reserveren: info@willemsvaart.nl

www.willemsvaart.nl