Bijna 130 activiteiten tijdens Haagse Vrijheidsweken 2023
Van vrijdag 14 april tot en met woensdag 10 mei 2023 vindt in Den Haag de elfde editie plaats van de Haagse Vrijheidsweken. Op het programma staan bijna 130 activiteiten, verspreid door heel Den Haag, waarvan enkele meerdere keren plaatsvinden.
De Haagse Vrijheidsweken worden gehouden in de aanloop naar Bevrijdingsdag op 5 mei. Tientallen Haagse instellingen, theaters, musea, bioscopen, tourorganisaties, schrijvers en artiesten hebben gezamenlijk een programma samengesteld rond de thema’s vrijheid, oorlog, vrede, democratie, rechtsstaat en internationale rechtsorde.
Voor de écht allerlaatste keer is het dit jaar mogelijk om rondleidingen aan te bieden door de Atoombunker onder de voormalige ministeries aan de Schedeldoekshaven (nu in gebruik door de Universiteit Leiden). Voordat de ‘noodzetel’ wordt verbouwd tot archiefruimte en muziekstudio’s gaan nog één keer de deuren open voor de Haagse Vrijheidsweken. Kaarten à 10,00 euro per persoon zijn vanaf zaterdag 1 april 10.00 uur, verkrijgbaar via de website www.haagsevrijheidsweken.nl. Er is slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar.
Exposities
Ook dit jaar zijn er tijdens de Haagse Vrijheidsweken weer verschillende exposities. In het Haags Historisch Museum is bijvoorbeeld een tentoonstelling te zien over het koloniale verleden én heden van regeringsstad Den Haag. In Nationaal Monument Oranjehotel is de tijdelijke tentoonstelling ‘Leven met Oorlog’ te zien. Vanaf maandag 17 april tot en met zaterdag 6 mei is de foto-expositie Helmen Vol Verhalen te bezoeken in het Atrium Den Haag. In het provinciehuis van Zuid-Holland komt een pop-up expositie met uniek kaartmateriaal dat door de Duitse krijgsmacht in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt voor de aanleg van de Atlantikwall. In museum Beeld en Geluid Den Haag start woensdag 26 april de expositie Mediaoorlog.
Lezingen en debat
De Haagse Vrijheidsweken zijn vooral bedoeld om mensen aan te zetten tot nadenken en praten over vrede en vrijheid. Eén van de plekken waar dit gesprek gevoerd wordt is Voetnoot*, een maandelijks interviewprogramma in theater De Vaillant in de Schilderswijk. Hizir Cengiz praat op woensdag 3 mei onder anderen met Nikki Sterkenburg, bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het Haags Gemeentearchief en het Nationaal Museum Oranjehotel organiseren op donderdag 20 april samen een onderzoeksworkshop over de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Oranjehotel gevangen hebben gezeten. In de Haagse Kunstkring is op zondag 23 april een lezing over de Vrijmetselarij in de Tweede Wereldoorlog. Kunsthistorica Saskia Kuus vertelt op dinsdag 18 april in de Centrale Bibliotheek over mode uit de periode 1940-1945.
Films
Het Filmhuis Den Haag biedt tijdens de Haagse Vrijheidsweken een vol programma met films als ‘Nayola’, ‘Aurora’s Sunrise’, ‘Metronom’ en ‘The Natural History of Destruction’. Op 5 mei 2023 organiseert het Indisch Herinneringscentrum de vertoning van de documentaire ‘De vitaliteit van hun vaders’. Het programma wordt omlijst door muziek van Ernst Jansz. In de Haagse Kunstkring wordt op dinsdag 25 april de film ‘Der Kaiser von Atlantis’ vertoond.
Wandelingen, fietstochten en rondleidingen
Hagenaars die van wandelen of fietsen houden komen tijdens de Haagse Vrijheidsweken ruimschoots aan hun trekken tijdens diverse stadswandelingen en fietstochten rond thema’s als Vrede en Recht, Atlantikwall, Bezet-Verzet-Bevrijd, Gevechten om Ockenburgh en een rondleiding op de Oude Joodse Begraafplaats. De Haagse Toren bij de Grote Kerk heeft ook een bijzonder programma. Beklim de 288 treden en luister op elk van de vier zolders naar een gids die vertelt over De Haagse Toren in oorlogstijd. Deze tour is alleen te boeken tijdens de Haagse Vrijheidsweken. Er komt verder een speciale spionagewandeling door Den Haag en Villa Ockenburg geeft rondleidingen waarin wordt verteld over de opvang van Joodse kinderen in de villa tijdens de oorlog.
Theatervoorstellingen
Het theateraanbod tijdens de Haagse Vrijheidsweken is indrukwekkend, met voorstellingen als ‘De Laatste Getuigen’ in de Koninklijke Schouwburg op 4 mei, het theaterdiner van Coba Bevrijdt! op 5 mei in Greens in the Park, de voorstelling ‘De Weg’ (zondag 23 april) in de Centrale Bibliotheek en ’Dochters van Nino’ op vrijdag 14 april en ’Yara’s Wedding’ op donderdag 20 april, beiden in de Koninklijke Schouwburg. De vrolijke operette ’De Dappere Soldaat’ is op donderdag 20 april te zien in het Theater aan het Spui.
Open Joodse Huizen
De jaarlijkse manifestatie Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet is dit jaar op woensdag 3 en donderdag 4 mei. Op de plek waar de geschiedenis zich afspeelde vertellen nazaten, schrijvers, historici en andere betrokkenen persoonlijke verhalen over de Jodenvervolging, verzet en bevrijding.
Bevrijdingsfestival Den Haag
Belangrijk onderdeel van de Haagse Vrijheidsweken is het Bevrijdingsfestival Den Haag, op vrijdag 5 mei op het Malieveld én in het Provinciehuis, met lezingen, stand-up comedy, een Vrijheidscollege en natuurlijk héél veel muziek.
Vrijheidsmaaltijden
Op vrijdag 5 mei vinden verder de Vrijheidsmaaltijden plaats. Den Haag doet al enkele jaren mee aan dit landelijke initiatief, met onder meer een grote gezamenlijke maaltijd in het Museumkwartier, een Vrijheidsontbijt in Vadercentrum Adam in Laak en een Vrijheidsmaaltijd speciaal voor kinderen bij Madurodam. Chef-kok London Loy maakte dit jaar het recept voor de Vrijheidssoep.
Herdenkingen
Naast de verschillende Dodenherdenkingen op 4 mei is er dit jaar ook weer een Jom-Hasjoa Herdenking op zondag 16 april in de Kloosterkerk. De Nationale Kinderherdenking bij Madurodam vindt plaats op 4 mei. De Willemsvaart organiseert op 4 mei een Herdenkingsvaart, met aansluitend een bloemlegging bij de Dierentuinbrug (schuin tegenover het Provinciehuis). Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden daar regelmatig stiekem bloemen neergelegd, als teken van verzet.
Het volledige programma van de Haagse Vrijheidsweken staat hier.