Bevrijdingsfestival Den Haag trekt bijna 80.000 bezoekers naar Malieveld en Tweede Kamer

Bijna 80.000 bezoekers – geteld aan de entrees – kwamen zaterdag naar de elfde editie van het Bevrijdingsfestival Den Haag. Het gratis toegankelijke evenement werd nog nooit door zoveel mensen bezocht als dit jaar. Dankzij de ijzersterke programmering, het mooie weer en de vrije zaterdag wisten mensen massaal de weg te vinden naar het Malieveld en het gebouw van de Tweede Kamer, waar dit jaar opnieuw een podium stond en zo’n 3.000 bezoekers kwamen.

DEN HAAG-BEVRIJDINGSFESTIVALDe verjonging van het publiek zette dit jaar zichtbaar door. Het Bevrijdingsfestival Den Haag programmeert naast grote acts als Candy Dulfer, Milli Vanilli en Di-rect bewust ook steeds meer hiphopacts en DJ’s. Met name rappers Josylvio en SBMG trokken veel jongeren. En anders dan veel mensen soms lijken te vermoeden, bleken deze jonge bezoekers ook zeer geïnteresseerd in de inhoudelijke boodschap van het festival. De sprekers op het hoofdpodium, de debatten, lezingen en theater in de bussen vanaf het Vfonds Busplatform en de maatschappelijke organisaties op het Plein van de Vrijheid hadden de hele dag over aandacht niet te klagen. Het festival werd geopend door wethouder Karsten Klein van Stedelijke Economie.

Ook volgend jaar is het Bevrijdingsfestival Den Haag in het weekend (zondag). Het jaar daarop (2020) wordt de landelijke start van Bevrijdingsdag gehouden in Den Haag. Nederland viert dan 75 jaar bevrijding. Het Haagse festival wordt dan geopend door de minister-president. Het Bevrijdingsfestival Den Haag kijkt uit naar de komende edities waarin de sterke groei van het festival verder kan worden voortgezet.

Het Bevrijdingsfestival Den Haag werd georganiseerd door de R.G. Ruijs Stichting in nauwe samenwerking met de gemeente Den Haag, Nationaal Comité 4 en 5 mei, On The Floor Events en AT Events. Met dank aan Gemeente Den Haag, Fonds 1818, vfonds, Jupiler, Hilton The Hague, Bar-le-Duc, Picnic, Omroep West, Sena, De Haagse Hogeschool, Cremers en Colorworks.