Bevrijdingsfestival Den Haag breidt uit naar zes podia

De tiende editie van het Bevrijdingsfestival Den Haag wordt groter dan ooit. Het toch al grootschalige evenement breidt uit naar zes podia. Voor een van de nieuwe podia, het Free Stage, wordt samen met het Haags Pop Centrum en Musicon gezocht naar jong Haags talent. Deelnemende acts maken bovendien kans op een vervolgoptreden op Parkpop.

DEN HAAG-BEVRIJDINGSFESTIVAL-FOTO EN COPYRIGHT HENRIETTE GUESTHet nieuwe Free Stage is een van de vier themapodia op het Malieveld op vrijdag 5 mei 2017. Naast het hoofdpodium en het Sena Performers Stage zijn er dit jaar aparte optreedplekken voor hiphopacts, DJ’s, Haagse bands en een podium voor singer/songwriters en sprekers. “Daarmee biedt het Bevrijdingsfestival Den Haag een brede programmering, waarin iedere muziekliefhebber wel iets van zijn of haar gading vindt”, zegt organisator Robert-Jan Rueb. “Maar het Bevrijdingsfestival is natuurlijk méér dan alleen een muziekfestival. Het blijft bij ons uiteindelijk maar om één ding gaan: het vieren van de vrijheid.” Ook de ‘bussen met inhoud’ blijven onderdeel van het festival. In deze stadsbussen kunnen bezoekers de hectiek van het festivalterrein even ontvluchten en luisteren naar sprekers, stand-up comedians en debatten.

2017-2020

Het Haagse Bevrijdingsfestival viert dit jaar het 10-jarig jubileum. In 2008 startte het evenement als 5 Mei Festival op het Spuiplein. Daar groeide het al snel uit z’n jasje en sinds 2013 is het Malieveld de plaats van handeling. Het festival ontwikkelt zich nog steeds ieder jaar verder. De groei zit er goed in en de bezoekersaantallen groeien mee, naar ruim 70.000 in 2016. De komende jaren zal het festival toewerken naar 2020, wanneer de ‘landelijke start’ van Bevrijdingsdag in Den Haag zal plaatsvinden en het evenement wordt geopend door de minister-president. In dat jaar worden in de stad tal van extra activiteiten ontplooid en zijn de ogen van alle media op Den Haag gericht. Het Bevrijdingsfestival Den Haag heeft zich ten doel gesteld in 2020 het mooiste bevrijdingsfestival van Nederland te zijn.

Aanmelden voor Free Stage

“Den Haag barst van het talent en dat willen we graag zo veel en zo vaak mogelijk laten zien. Daarvoor zijn grote publieksevenementen als het Bevrijdingsfestival Den Haag natuurlijk een ideale plek. Dit is voor aankomend poptalent een perfecte optreedmogelijkheid om naar toe werken in het kader van het nieuwe HPC talentontwikkelingstraject HPC Music Support”, zegt directeur Rob Vondracek van het Haags Pop Centrum. Hij sprong dan ook gretig in toen directeur Daan van der Bruggen van Musicon het initiatief nam om het Bevrijdingsfestival te benaderen met het verzoek een extra podium voor de lokale muziekscene te starten. Van der Bruggen: “Voor Haagse muzikanten is het heel belangrijk om aan grote festivals mee te mogen doen. Ze kunnen er een groot publiek mee bereiken.” Dankzij de samenwerkingsverbanden binnen het ontwikkelingstraject maken de acts die optreden bovendien kans op vervolg optredens op andere Haagse festivals. Festivalorganisator Robert-Jan Rueb ging met veel plezier op het verzoek in. “Op ons festival treden vooral grote nationale en internationale acts op. Maar wij mogen absoluut het Haagse talent niet vergeten. Ook die hebben recht op een plek waar zij in alle vrijheid zichzelf kunnen presenteren. Want vrijheid vier je samen. Dus ook met de nieuwe generatie Haagse bands.”

Selectiecriteria

Aanmelden voor het Free Stage kan tot 15 februari. Om te mogen spelen op het nieuwe podium moet een meerderheid van de bandleden uit  Den Haag komen. Op het Free Stage is plek voor pop, rock, reggae etc. Voor singer/songwriters, DJ’s en hiphopacts is ruimte op de andere podia. Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@bevrijdingsfestivaldenhaag.nl met daarbij informatie over de act en de afzonderlijke muzikanten, geluid- of video-opnamen en contactgegevens. Het HPC en Musicon bepalen de uiteindelijke programmering van het Free Stage.