Bevrijdingsfestival Den Haag erkend als immaterieel erfgoed

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Het Bevrijdingsfestival Den Haag – samen met de andere Bevrijdingsfestivals en de overige activiteiten op 4 en 5 mei – is officieel opgenomen op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed.

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei worden in Nederland de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van de oorlogssituaties en vredesmissies nadien herdacht. In vrijwel iedere gemeente vindt een dodenherdenking plaats. De Nationale Herdenking vindt plaats op de Dam in Amsterdam. De herdenkingen worden overal anders ingevuld maar bestaan vaak uit een combinatie van de volgende elementen/rituelen: het hijsen van de Nederlandse vlag (halfstok), (een) voordracht(en), het benoemen van slachtoffers, het blazen van de taptoe, het in acht nemen van twee minuten stilte en het leggen van (een) krans(en). Na de Dodenherdenking vinden er verspreid over het land diverse theatervoorstellingen plaats onder de noemer Theater Na de Dam.

Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en het feit dat we sindsdien in vrijheid leven. Op Bevrijdingsdag vindt een breed scala aan activiteiten plaats en sinds 2010 is het een officiële feestdag. Op 4 mei wordt om middernacht het bevrijdingsvuur ontstoken bij Hotel De Wereld in Wageningen, de plek waar op 5 mei 1945 de ‘Orders on the Surrender’ werden ondertekend. Verschillende groepen verspreiden het vuur door het land tijdens de Nationale Bevrijdingsvuurestafette. In veel dorpen en steden worden evenementen georganiseerd, zoals festivals en optochten. De afgelopen jaren kwamen hierbij: Vrijheidsmaaltijden (waar mensen samen eten en in gesprek gaan over onderwerpen als vrijheid, onvrijheid, mensenrechten en verantwoordelijkheden) en Vrijheidscolleges (waarin sprekers hun visie delen op vrijheid en onvrijheid). Om 5 voor 5 op 5 mei staan alle 14 Nationale Bevrijdingsfestivals vijf minuten stil bij vrijheid en onvrijheid.

Op 4 en 5 mei wordt door jong en oud herdacht en gevierd. Beide dagen en de activiteiten op deze dagen passen daarom uitstekend op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Efgoed in Nederland waarop zij nu een plaats hebben gekregen.