Atlantikwall Wandeling & Fietsroute

Geplaats door Gerard van den Ijssel

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Den Haag onderdeel van de Atlantikwall. Een groot deel van de stad veranderde hierdoor in een militaire vesting. Ongeveer 130.000 Hagenaars en Scheveningers verlieten onder dwang hun huis en wijk. Complete straten en ook ziekenhuizen, bruggen en parken gingen daarna tegen de vlakte. Er voor in de plaats kwam een aaneengesloten geheel van versperringen en bunkers, bemand en bewaakt door militairen: De Atlantikwall. Na de oorlog duurde het jaren voor de schade was hersteld.

Met de app – of eigenlijk de mobiele website – van de Herinneringsroute Atlantikwall Den Haag ontdek je te voet of op de fiets hoe de Atlantikwall Den Haag blijvend heeft veranderd. De route gaat onder meer langs de Waalsdorpervlakte, de Bunker Westbroekpark, het Oostduinpark, het Indisch monument en Huis ten Bosch. Kies voor een wandeling (8,5 km / 3 uur) of een fietstocht (41,4 km / 4 uur). Beide routes volgen de contouren van het voormalige vestinggebied.

In de strijd tegen de Sovjet-Unie verplaatste Hitler vanaf de zomer van 1941 steeds meer troepen naar het oosten. Tegelijk rekende nazi-Duitsland op een geallieerde invasie vanaf zee. Als oplossing voor dit dilemma werd tussen 1942 en 1945 de Atlantikwall aangelegd, een aaneenschakeling van betonnen bunkers, versperringen en natuurlijke hindernissen zoals kliffen en rotsen langs de Atlantische Oceaan en de Noordzee.

De Atlantikwall was vijfduizend kilometer lang en liep van het noorden van Noorwegen tot aan de grens met Spanje. De verdedigingswerken maakten van het bezette westen van Europa een bijna onneembare vesting, die met die met relatief weinig troepen kon worden verdedigd.

De Herinneringsroute Atlantikwall Den Haag is samengesteld door het Museon.

Entree: Gratis

www.atlantikwall.museon.nl