20.30-21.15 FROUKJE

Zangeres Froukje is dit jaar één van de Ambassadeurs van de Vrijheid die op 5 mei door Nederland vliegen om op te treden op de Bevrijdingsfestivals en samen met de bezoekers stil te staan bij het belang van vrijheid. Aan het optreden in Den Haag wordt onder meer meegewerkt door de Oekraïense artiest Roxolana.

Op 5 mei vieren we dat we sinds 1945 in Nederland weer in vrijheid leven. Daarnaast is 5 mei ook de dag waarop we ons bezinnen op het belang van vrijheid en waarop we ons realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Zeker nu we in Europa sinds lange tijd weer geconfronteerd worden met een oorlog, is het van groot belang om hier met de hele samenleving bij stil te staan. In dat licht hebben de Ambassadeurs van de Vrijheid zich goed voorbereid op 4 en 5 mei. Zo bracht Froukje een bezoek aan het grensgebied van Polen en Oekraïne voor een ontmoeting met zangeres Roxolana om erachter te komen hoe het is om je muzikale dromen na te jagen in beperkte vrijheid.

Froukje noemt het ambassadeurschap “heel eervol”. Eerder deed ze al mee aan Theater op de Dam en de stiltespots van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Froukje verdiept zich in de kracht van muziek: “Je kunt verzet tonen, muziek maakt blij én het verbindt.” Wat betekent vrijheid voor Froukje? “De mogelijkheid om te kiezen waar je woont, wat je studeert en om jezelf te ontplooien in de breedste zin van het woord. Ik ben heel dankbaar dat ik na de middelbare school naar het Conservatorium kon gaan. Ik ben iets gaan doen waar mijn hart ligt. En het succes biedt ook veel vrijheid, ik kan nu leven van de muziek.”

Wat wil ze op 5 mei meegeven aan het publiek? “Dat vrijheid niet zo vanzelfsprekend is. Als je op weg bent om je dromen waar te maken, is daar geen sprake meer van als je vrijheid wordt afgepakt. Zoals nu in Oekraïne gebeurt, dan komt het opeens heel dichtbij. Dat maakte het ook weer schrijnend. Overal op de wereld lijden mensen en ik schrok zo van deze oorlog in Oekraïne. Je denkt dan toch eerder: straks zijn wij aan de beurt.” | www.froukje.nu

ASN Bank Stage