19.30-20.15 CATF.GHT

De vrouwen van Catf.ght zijn niet zomaar djs, maar echte showpony’s. Verwacht een flinke dosis female empowerment en veel wisseling van outfits. Met hun kittige tunes verleidt Catf.ght zelfs de brakste kater tot een dansje. Scherp je nagels en span je snorharen, één ding is zeker: complete gekheid gegarandeerd.

Weinig artiesten kunnen zeggen dat ze hun debuutoptreden hadden op het roemruchte festival Lowlands. Yana en Tonny overkwam het in 2018. De Haagse Yana (toen 21) en de Utrechtse Tonny (toen 23) waren aan het werk op het festival. “We mochten backstage komen. Dj Job Jobse – een van mijn grootste dj-inspiraties – sloot Lowlands af”, vertelde Yana eerder op radiozender Den Haag FM. Ze raakten met elkaar aan de praat en konden het direct goed vinden.

Toen de dj tijdens zijn show even weg moest, mochten Yana en Tonny het podium op. “Een beetje MC’en en dansen. De mensen gingen los! Maar wij konden helemaal niet dj-en, haha. Sommige dj’s vonden het niet chill, anderen vonden het helemaal geweldig. Een van de organisatoren van Lowlands maakte een filmpje”, zegt Yana trots.

Het zaadje was geplant. “We keken elkaar daarna aan: dit is heel vet! Willen we hier iets mee?”, blikt Yana terug. “Deze energie moesten we volhouden en doorpakken, dus dat hebben we gedaan”, zegt Tonny. Na het zien van een oproep van een filmcafé dat dj’s zocht, trokken ze de stoute schoenen aan. Ze gaven zich op. “Wij hadden natuurlijk dat filmpje van Lowlands”, zegt Tonny. En zo begon hun dj-carrière. De twee pakken flink uit tijdens hun shows. “We houden erg van fashion. Een vriendin van ons is ontwerper en die had een outfit voor ons gemaakt. Toen dachten we: dit wordt onze signature”, vertelt Yana.

De twee dj’s willen daarmee ook echt een statement maken. “We willen niet mensen zijn die in een zwart shirt serieus achter die dj-booth staan. Tonny: “We komen ook binnen alsof het een soort modeshow is, het is echt een performance.” Volgens Yana en Tonny dragen hun outfits echt wat bij. “Het is vrouwelijk empowerment. Als vrouw mag je sexy zijn, mag je op de stage staan. Pak je podium!”, pleit Tonny. “Vroeger werd je opgevoed met niet te out spoken of sexy zijn, want dan ben je een slet. Ik heb dat vroeger ook gehad, je moet je als meisje bescheiden kleden. Het is leuk om dat met het optreden niet te doen. Je kan juist heel sexy zijn en heel sterk”, zegt Yana. | www.instagram.com/catf.ght

Sena Performers Stage