17.45-18.15 ROSS & IBA ft. EXTINCE

Rossano ‘Dr. Rosss’ Toney en Jeroen ‘Ibamannn’ Buis leerden elkaar kennen in de jaren ’90 in de Haagse muziekscene. Ross zat in het bandjescircuit en Iba was meer van de dancehall reggae. Na wat gastoptredens heen en weer besloten de twee muzikale talenten hun krachten te bundelen en begonnen ze de nieuwe groep ‘Super & The Allstars’. Met de combinatie van reggae, rock en dancehall won de groep de Grote Prijs van Nederland en toerden ze door heel Europa. De single ‘Boom Boom’ stond drie maanden op nummer 1 in Suriname.

Ross en Iba besloten na enige tijd om als duo verder te gaan. Hun repertoire was eerst nog uitsluitend Engelstalig, met als uitzondering het grappige nummer ‘Wassenaar’ dat ze voor de gein hadden bedacht. En juist die track werd hun grootste hit ooit! Andere Nederlandstalige successingles volgden, zoals ‘Nummer 1’, ‘Je weet wel’ en ‘Ding ding ding’.

In 1997 maakten ze samen met rapper Extince, de grondlegger van de Nederhop, het nummer ‘Samen sterk’ voor de televisieserie ‘Westzijde Posse’. Een lange vriendschap tussen de muzikanten was daarmee geboren. Extince hoefde dan ook niet lang na te denken toen Ross & Iba hem vroegen om mee te doen aan het optreden tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag.

De Brabantse Peter Kops scoorde onder zijn artiestennaam Extince grote hits met nummers als ‘Spraakwater’, ‘Viervoeters’ en ‘Kaal of kammen’. Kenmerkend voor zijn songs zijn de vele woordspelingen, onregelmatige, onvoorspelbare rapregels, een Drs. P-achtige woordenschat en zijn Brabantse accent met zachte g. | www.instagram.com/rosseniba | www.instagram.com/extince

Sena Performers Stage