15.30-16.15 RON FRESEN & HANS JAAP MELISSEN

Het Bevrijdingsfestival Den Haag viert elk jaar de vrijheid, uiteraard met concerten maar ook met inhoudelijke programmaonderdelen zoals lezingen, debatten, interviews en stand-up comedy. Dit jaar werken we daarbij voor het eerst samen met de Provincie Zuid-Holland. We zijn te gast in het gerenoveerde Provinciehuis waar we in de evenementenhal een indrukwekkend programma presenteren met bijzondere sprekers.

Ron Fresen, voormalig politiek verslaggever van het NOS Journaal, interviewt op 5 mei de bekende oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, die eind vorig jaar werd uitgeroepen tot Journalist voor de Vrede. Deze eretitel wordt iedere twee jaar toegekend door het Humanistisch Vredesberaad aan een persoon in de Nederlandstalige media die door zijn of haar berichtgeving bijdraagt aan een cultuur van vrede, geweldloosheid en rechtvaardigheid.

Melissen reisde behalve naar Oekraïne in de afgelopen jaren ook naar landen als Syrië, Afghanistan, Irak, Israël en Palestina, Iran, Mali, Egypte, Sri Lanka, Indonesië, Darfur, Moldavië, Pakistan, Libië, Congo, Mozambique, Haïti en Kosovo om verslag te doen.

Het Humanistisch Vredesberaad schrijft over Melissen: “Hij is onpartijdig maar toch empathisch, deskundig, ervaren en vaardig in het overbrengen van de ernst van de zaak, ten slotte moedig, maar hij draagt gelukkig waar nodig een helm en een kogelwerend vest als werkkleding. Het Humanistisch Vredesberaad beseft als tegenstander van oorlogsgeweld terdege dat je het te bestrijden verschijnsel goed moet bestuderen voordat je het kunt aanpakken. Hans Jaap Melissen is daarbij een lichtend baken.”

Vfonds Podium in Provinciehuis