14.35-14.40 JOURNALIST VOOR DE VREDE CAROLIEN ROELANTS

Het Bevrijdingsfestival Den Haag viert elk jaar de vrijheid op het Malieveld, uiteraard met concerten maar ook met inhoudelijke programmaonderdelen zoals lezingen, debatten, interviews, theater en stand-up comedy. Tijdens de bijzondere indoor-editie van het festival dit jaar doen we dat door vanuit de Vfonds Foyer in het Paard een aantal speciaal voor het festival gemaakte reportages te laten zien. Zo besteden we onder meer aandacht aan de Journalist van de Vrede.

Het Humanistisch Vredesberaad (HVB) heeft de ereprijs Journalist voor de Vrede voor 2019/2020 toegekend aan Carolien Roelants, columnist van het NRC. Het juryrapport zegt dat Roelants als icoon en kundig Midden-Oosten analist met haar columns altijd weet te verrassen met haar persoonlijke en toegankelijke schrijfstijl en kennis over één van de meest onrustige maar interessante delen van de wereld: het Midden Oosten. Ook haar laatste boek dat in 2019 verscheen “Dwars door het Midden Oosten” biedt een scala aan overzichtelijke informatie over de mensen die daar wonen. De ereprijs Journalist voor de Vrede wordt elke twee jaar door het Humanistisch Vredesberaad toegekend aan een journalist, programmamaker, publicist of cartoonist in het Nederlandse taalgebied die door onafhankelijke, objectieve en kritische berichtgeving bijgedragen heeft tot een cultuur van vrede en rechtvaardigheid. Eerder werd deze prijs toegekend aan onder meer Jan Eikelboom (2014), Sinan Can (2016) en Rudi Vranckx (2018).

Vredespaleis
Voor de reportage over de Journalist voor de Vrede spraken we met Carolien Roelants bij het Vredespaleis, de zetel van het Permanent Hof van Arbitrage, het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties, de Haagsche Academie voor Internationaal Recht, de Bibliotheek van het Vredespaleis en de Carnegie Stichting. Het doel van deze organisaties is om voor geschillen tussen landen tot een vreedzame oplossing te komen. In 1907 werd symbolisch de eerste steen van het Vredespaleis geplaatst tijdens de tweede Vredesconferentie van Den Haag. De bouw begon enige tijd later en het paleis werd op 28 augustus 1913 officieel geopend door koningin Wilhelmina. Begin 2007 is de nieuwbouw achter het Vredespaleis geopend. Hierin zijn de bibliotheek en de Haagsche Academie voor Internationaal Recht ondergebracht. In 2012 werd hieraan het bezoekerscentrum toegevoegd. Op het Carnegieplein voor het Vredespaleis bevinden zich twee monumenten: Het Haags Herdenkingsmonument 1940-1945 en de eeuwige vredesvlam en daaromheen het Wereldvredespad, met stenen en steentjes uit 196 landen.

Wil je meer weten over de Journalist voor de Vrede? Kijk dan hier: www.humanistischvredesberaad.nl
Wil je meer weten over Carolien Roelants? Kijk dan hier: www.nrc.nl en www.uitgeverijprometheus.nl
Wil je meer weten over het Vredespaleis? Kijk dan hier: www.vredespaleis.nl

Vfonds Foyer