14.30-14.40 OPENING DOOR BURGEMEESTER VAN ZANEN

Het Bevrijdingsfestival Den Haag wordt officieel geopend door burgemeester Jan van Zanen, met het ontsteken van het Bevrijdingsvuur. Dit vuur brandt in een speciaal ontworpen fakkel op alle veertien Bevrijdingsfestivals.

Het vuur komt oorspronkelijk uit Bayeux in Frankrijk, waar het brandt ter ere van de soldaten die daar op D-Day aan land zijn gegaan om Europa te bevrijden. Eens in de 5 jaar wordt het vuur opnieuw vanuit Bayeux naar Wageningen gebracht en vanuit daar elk jaar in de nacht van 4 op 5 mei naar alle Bevrijdingsfestivals.

Verschilmaker
Het vuur wordt voor ons in Wageningen officieel in ontvangst genomen door ‘verschilmaker’ Pawan Bahadoer. Hij is de vaste chauffeur van de ADO Den Haag bus, waarmee de voetballers van de Haagse club naar uitwedstrijden worden gereden. Het bedrijf Van Heugten Tours heeft de bus de afgelopen maanden daarnaast ook al meerdere keren ingezet om Oekraiense vluchtelingen op te halen uit het grensgebied met Polen. “Ik kwam daar bij een grote loods, die helemaal vol lag met vrouwen en kinderen, zelfs met baby’s”, vertelde Pawan eerder in het AD over de reis naar Polen. “Ik moest daar, tussen al die mensen, mijn groep mensen ophalen. Ze kijken je aan van: waar breng je me naartoe? Je bent hun redder. Echt niet te bevatten.”

Nadat Pawan het vuur in ontvangt heeft genomen wordt het dit jaar weer vanuit Wageningen naar Den Haag gebracht door een groep enthousiaste Haagse marathonlopers, die ’s nacht de 130 kilometer lopen met de fakkel in hun hand.

ASN Bank Stage