14.05-14.10 GEDICHTEN VOOR DE VRIJHEID

Het Bevrijdingsfestival Den Haag viert elk jaar de vrijheid op het Malieveld, uiteraard met concerten maar ook met inhoudelijke programmaonderdelen zoals lezingen, debatten, interviews, theater en stand-up comedy. Tijdens de bijzondere indoor-editie van het festival dit jaar doen we dat door vanuit de Vfonds Foyer in het Paard een aantal speciaal voor het festival gemaakte reportages te laten zien. Zo besteden we onder meer aandacht aan een bijzonder project van het Haags Dichtersgilde.

Diann van Faassen van het Haags Dichtersgilde heeft het afgelopen jaar scholieren van verschillende scholen in Den Haag begeleid bij het schrijven van gedichten. De kids werden niet alleen getraind in het schrijven van de gedichten maar ook in de voordracht daarvan. Speciaal voor het Bevrijdingsfestival werden ook gedichten over vrijheid geschreven, over de vrijheid in onszelf en in onze samenleving, over de mogelijkheden of de beperkingen ervan. In deze reportage worden de beste gedichten voorgedragen door Sumai Yahya, Mirle Wittekoek, Stian Olesen en Xiu Bin van Lier.

Oranjehotel
De reportage is gefilmd op een bijzondere Haagse locatie: het Nationaal Monument Oranjehotel. Het Oranjehotel was de bijnaam van de gevangenis op Scheveningen gedurende de Tweede Wereldoorlog. Tussen 1940 en 1945 zaten ruim 25.000 mensen gevangen in het Oranjehotel. De meerderheid was gearresteerd wegens verzet, ongehoorzaamheid of uitingen van onvrede met de Duitse bezetter. Daarnaast zaten er Joden, Jehova’s Getuigen, Roma en Sinti en mensen die waren gearresteerd wegens economische delicten opgesloten, zoals diefstal en zwarthandel. Velen werden veroordeeld tot straffen in Duitse kampen of gevangenissen. Ook werden ruim 250 gevangenen ter dood veroordeeld en op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte gefusilleerd. De naam Oranjehotel dateert uit het begin van de Duitse bezetting en wordt sindsdien gebruikt als eerbetoon aan de vele daar opgesloten verzetsmensen.

Wil je meer weten over het Haags Dichtersgilde? Kijk dan op: www.dichtersgilde.nl
Wil je meer weten over het Oranjehotel? Kijk dan op: www.oranjehotel.org

Vfonds Foyer