14.00-15.00 VRIJHEIDSCOLLEGE NATASCHA VAN WEEZEL

Het Bevrijdingsfestival Den Haag viert elk jaar de vrijheid, uiteraard met concerten maar ook met inhoudelijke programmaonderdelen zoals lezingen, debatten, interviews en stand-up comedy. Dit jaar werken we daarbij voor het eerst samen met de Provincie Zuid-Holland. We zijn te gast in het gerenoveerde Provinciehuis waar we in de evenementenhal een indrukwekkend programma presenteren met bijzondere sprekers.

Natascha van Weezel is auteur en documentairemaker en verzorgt op 5 mei een Vrijheidscollege, waarin ze zoekt naar verbinding tussen groepen in de samenleving die denken dat ze elkaars vijand zijn.

De familiegeschiedenis van Natascha beïnvloedt haar werk. Haar ouders zijn journalisten Anet Bleich en de in 2019 overleden Max van Weezel. Beiden kinderen van overlevers van de Holocaust. Haar opa vluchtte vanuit Polen naar Nederland en daarna via Frankrijk naar Zwitserland, om uit handen te blijven van het naziregime. Hij leerde haar trouw te blijven aan haar idealen. In haar poëziealbum schreef hij: “Lieve Tascha, onthoud dit goed: wit of zwart, arm of rijk, alle mensen zijn gelijk.”

Het Palestijns-Israëlisch conflict was voor Natascha lange tijd een worsteling. Ze beseft dat veel Israëliërs heel bang zijn voor Palestijnen, en Palestijnen heel boos op Israëliërs. Tegelijk viel het haar op dat haar Israëlische vrienden nog nooit een Palestijn ontmoet hadden. En andersom. Dus ging Natascha zelf op zoek. Ze reisde op de fiets van Israël naar de Westbank en sprak met iedereen. Van de familie van Palestijnse aanslagplegers (‘martelaren’) tot Instagram-influencers die gesponsord worden door de Israëlische wapenindustrie, van Joodse nederzettingbewoners tot Palestijnse stedenbouwers. De ontmoetingen zijn te zien in de vierdelige documentaireserie ‘Natascha’s beloofde land’, een persoonlijke zoektocht naar radicale standpunten, van hopeloos tot hoopvol. | www.vrijheidscolleges.nl

Vfonds Podium in Provinciehuis