Angela Merkel verzorgt 5 mei-lezing in Den Haag

Geplaats door Gerard van den Ijssel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is uitgenodigd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei om op Bevrijdingsdag de 5 mei-lezing te verzorgen in het Kunstmuseum in Den Haag. De 5 mei-lezing staat dit jaar in het teken van 75 Jaar Vrijheid.

Merkel is gevraagd de lezing te houden omdat zij zich, doordrongen van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, al jaren inzet voor vrede, vrijheid en stabiliteit in Europa. Na haar lezing gaat de bondskanselier samen met minister-president Mark Rutte in gesprek met Duitse en Nederlandse jongeren over de betekenis van 75 Jaar Vrijheid en over de verantwoordelijkheid voor het doorgeven van vrijheid aan toekomstige generaties. De NOS zendt de lezing en het gesprek uit op NPO 1. Het gesprek wordt geleid door Winfried Baijens.

Aansluitend houdt minister-president Mark Rutte een toespraak op het Bevrijdingsfestival Den Haag op het Malieveld, waarna hij het Bevrijdingsvuur ontsteekt als startsein voor de veertien Bevrijdingsfestivals en alle andere activiteiten in het land op Bevrijdingsdag.