75 Jaar Vrijheid & Mijn Familie

Geplaats door Gerard van den Ijssel

De bevrijding in 1945 was niet voor iedereen feest. Terwijl de spelers van de Haagse theatergroep Briza een muziekprogramma maken over het einde van de Tweede Wereldoorlog, vertellen ze aan elkaar hun familieverhalen.

Wat gebeurde er met de Joden, Roma en Sinti, Indiëgangers, NSB-ers, homoseksuelen, Marokkaanse geallieerden en de Haagse verzetsstrijders George Maduro, Ru Paré en Anton de Kom? De spelscènes, gebaseerd op waargebeurde (familie-)verhalen uit de Tweede Wereldoorlog, worden verlevendigd met live muziek en liedjes uit de jaren ’30 en ’40. Ook is er aandacht voor de situatie vandaag de dag.

Over een tante die tot een Roma familie behoorde en net als de Joodse familie van een van hen naar Auschwitz werd gedeporteerd. Over een Marokkaanse oom die vocht in het Franse leger, hun moeder als meisje in een Jappenkamp. Over het verzet waarin de Haagse George Maduro en schilderes Ru Paré een rol speelden. De voorstelling wordt afgewisseld met liedjes van o.a. Lou Bandy en Willy Derby.

Briza bestaat sinds 1995 en werd destijds opgericht door fluitist Jan Erik Noske en danseres Yvette Olof (in het dagelijkse leven ook zijn partner). De muziektheatergroep wil de culturele horizon van jeugd en jongeren verbreden. Jaarlijks worden door Briza tussen de 150 en 200 voorstellingen gegeven voor scholen. De leerlingen worden dan met bussen van en naar het Zeeheldentheater gebracht.

Donderdag 4 mei – 15.00 en 21.00 uur
Entree: €12.50, Ooievaarspas €6,25, scholieren €7,50, vluchtelingen gratis

Zeeheldentheater
Trompstaat 342
2518 BT Den Haag

Info & tickets: www.zeeheldentheater.nl