FacebookEvent

Theater Na de Dam: De laatste getuigen

Vrijdag 4 mei – 19.30 uur

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens Theater Na de Dam spelen zijn voorstellingen te zien die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

Dit jaar sluiten de voorstellingen aan bij het Jaar van Verzet. Verzet in alle vormen, van vechten tegen de invallende soldaten, burgerlijke ongehoorzaamheid, het schrijven in verzetskranten, tot het opzetten van illegale netwerken. Verhalen van krijgsgevangen soldaten, van gearresteerde verzetsmensen, van soldaten die vanuit de rest van de wereld bleven vechten voor onze vrijheid en verteld door de achterblijvers. Over de onzekerheid van de mensen die niet wisten wat het lot van hun geliefden was.

Vijf Hagenaren vertellen het oorlogsverhaal van hun vader of broer samen met acteurs van Het Nationale Theater. De oorlogsherinneringen aan Anton de Kom, Hans Ringers, Rawi Noto Soeroto en Evert Jansen worden op deze manier levend gehouden. Dit jaar zijn er voor het eerst ook lege tafeltjes, die ook bemand worden door acteurs. De lege plek naast hen staat symbolisch voor drie overleden soldaten: George Maduro, Pim Boellaard (beiden gevochten in Den Haag) en August Mijnhijmer (behoeder van de olietransporten). Dit jaar doen onder meer Romana Vrede, Hein van der Heijden, Mark Rietman en Bram Suijker van ensemble van Het Nationale Theater mee aan de voorstelling. Voor programmeur Erna van den Berg van Het Nationale Theater is het ieder jaar een uitdaging om laatste getuigen te vinden. “Het verzet was geheim. Dat maakte het lastig om de personen te vinden achter dagboekfragmenten of artikelen in de verzetskrant. Door veel research te doen, is het toch weer gelukt om een mooi programma samen te stellen.”

De laatste getuigen wordt een mix van heldenverhalen en getuigenissen, waarin ook de keerzijde van het verzet wordt belicht. “Hoe was het voor de achterblijvers toen hun vader, die in het verzet zat, ineens weg was?”, vertelt Van den Berg. “Pim Boellaard vocht aan het front en heeft drie keer gedacht dat hij de Tweede Wereldoorlog niet ging overleven. Hij heeft drie keer een afscheidsbrief geschreven.” Veel verhalen uit de Tweede Wereldoorlog zijn nog altijd onbekend. “De Surinamers hebben bijvoorbeeld gespaard om hun koninkrijk een Spitfire (gevechtsvliegtuig) te schenken”, zegt de programmeur. “Ook weten veel mensen niet dat de Indische gemeenschap erg actief was in het verzet. Daarnaast is het verhaal achter amusementspark Madurodam veelal onbekend: dat dit ter nagedachtenis aan George Maduro is opgericht.” In de meidagen van 1940 heeft Maduro met een klein groepje soldaten op heldhaftige wijze Villa Dorrepaal heroverd van de Duitsers. Hij overleed vlak voor de bevrijding in concentratiekamp Dachau. Jaap Spijkers, acteur-en regisseur van Het Nationale Theater, neemt de regie van De laatste getuigen dit keer voor zijn rekening. “Het is een hele sterke vorm: het combineren van overlevenden of familieleden van overlevenden met acteurs. Door het vertellen van deze verhalen wordt voor het publiek een directe brug geslagen naar de Tweede Wereldoorlog”, aldus Spijkers.

Om 20.00 uur wordt gezamenlijk 2 minuten stilte gehouden.

Entree:
€ 7,50

Bezoekadres: Koninklijke Schouwburg, Korte Voorhout 3, 2511 CW Den Haag.

Meer informatie: www.hnt.nl