FacebookEvent

Lezing: Soldaat van Oranje, maar dan anders

Dinsdag 1 mei – 19.30 uur

De musical ‘Soldaat van Oranje’ trekt al jaren volle zalen. Het verhaal over het heldhaftige verzetswerk, de gevaren, verraad, over keuzes die gemaakt worden in tijden van oorlog blijft mensen fascineren. De geschiedenis van Erik Hazelhoff Roelfzema is echter maar één van de vele verhalen over bijzondere helden en heldendaden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog opereerden in Nederland talloze geheim agenten en verzetsmensen van wie de namen voor het overgrote deel in de vergetelheid zijn geraakt. Velen overleefden het verzetswerk niet. Zij waren ‘de andere soldaten van Oranje’.

In maart 1944 werd het Bureau Bijzondere Opdrachten, het BBO, opgericht, een Nederlandse geheime dienst in Londen die verantwoordelijk was voor het uitzenden van agenten. Het waren vaak Engelandvaarders, mensen die via allerlei ontsnappingsroutes waren uitgeweken naar Engeland om zich daar te melden voor strijd tegen de bezetter. Zij werden na een gedegen opleiding ’s nachts boven Nederland geparachuteerd en kregen de opdracht om het verzet te instrueren en te ondersteunen, sabotage te plegen en contact te onderhouden met Engeland door middel van geheime zenders. Speciale squadrons van de RAF werden ingezet voor de vluchten vanaf geheime bases in Engeland.

Een van de BBO agenten was Jos Gemmeke, een vrouw uit Den Haag die al vanaf het begin van de oorlog betrokken raakte bij verzetswerk en in de Vredespaleisgroep van Cock van Paaschen actief was. Nadat zij in oktober 1944 na een levensgevaarlijke tocht er in geslaagd was geheime documenten af te leveren bij Prins Bernhard die op dat moment in een kasteel in België zijn hoofdkwartier had, werd zij naar Engeland gestuurd. Daar werd zij door het BBO opgeleid tot geheim agent. Met een speciale opdracht werd ze in de nacht van 10 maart 1945 boven Nieuwkoop geparachuteerd om vervolgens door te gaan met haar verzetswerk tot aan de bevrijding. Begin jaren vijftig werd zij door Koningin Juliana geridderd. Zij kreeg de Militaire Willemsorde, de hoogste militaire onderscheiding voor dapperheid.

In de lezing van Janny Herfst over het Bureau Bijzondere Opdrachten zal haar verhaal centraal staan. Reserveren via 070-3537740 of loosduinen@bibliotheekdenhaag.nl.

Entree:
GRATIS

Bezoekadres: Bibliotheek Loosduinen, Loosduinse Hoofdstraat 555, 2552 AE Den Haag.

Meer informatie: www.bibliotheekdenhaag.nl