FacebookEvent

Rondleiding: Atoombunker Schedeldoekshaven

Zaterdag 21 april – Vanaf 09.00 uur

DEZE ACTIVITEIT IS UITVERKOCHT

Speciaal voor de Haagse Vrijheidsweken gaat de voormalige atoombunker Schedeldoekshaven op twee zaterdagen voor het eerst open voor publiek. Er worden zes rondleidingen per dag verzorgd in deze ‘noodzetel’, met per keer plek voor maximaal vijftien personen. Reserveer dus snel uw plaats. De rondleidingen starten in het Atrium van het stadhuis. Er zijn rondleidingen om 09.15, 10.15, 11.15, 13.15, 14.15 en 15.15 uur. Elke rondleiding duurt 75 minuten.

Diverse ministeries bouwden in de jaren zeventig atoombunkers om te kunnen schuilen voor een nucleaire aanval door Rusland. Ook onder de voormalige panden van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Ministerie van Veiligheid en Justitie aan de Schedeldoekshaven zitten bunkers die dienst deden als schuilplaats en commandopost voor bewindslieden en ambtenaren.

De noodzetel telt twee verdiepingen diep en heeft een oppervlakte van 2.000 vierkante meter. De ondergrondse buitenmuren zijn 100 centimeter dik en het plafond zelfs 200 centimeter dik beton. De noodzetel aan de Schedeldoekshaven behoort tot de grootste naoorlogse civiele schuilplaatsen in Nederland. In 2013 werd het voormalige ministerie en de bijhorende bunker overgedragen aan de gemeente Den Haag. Er zijn nog geen plannen voor een nieuwe functie voor de ruimtes. De atoombunker is daarom definitief gesloten. Voor de Haagse Vrijheidsweken gaan twee dagen de dikke metalen deuren open.

LET OP: Verzamelen in Atrium van stadhuis
LET OP: Neem uw legitimatiebewijs mee
LET OP: Roken en dieren niet toegestaan

De kaartverkoop start 31 maart om 10.00 uur via www.dagjedenhaag.nl/atoombunker.
DEZE ACTIVITEIT IS UITVERKOCHT

Entree:
€ 6,00 (maximaal 3 tickets per persoon)

Bezoekadres: Verzamelen in Atrium van het Haagse stadhuis, Spui 70, 2511 BT Den Haag.

Meer informatie: www.haagsevrijheidsweken.nl