FacebookEvent

Open Dag Atlantikwall Museum Scheveningen

Zondag 23 april – 11.00 uur – vanaf € 1,00 (ook op zondag 30 april 11.00 uur)

In 1943 bouwde de Duitse bezetter in de Nieuwe Scheveningse Bosjes een commandocentrum bestaande uit een dertiental bunkers. Vanuit deze bunkers en enkele gevorderde villa’s voerde de ‘Verteidigungsstab Scheveningen’ het commando over de verdediging van Den Haag. Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen heeft op deze locatie een commandobunker, een manschappenbunker en een toiletbunker weer toegankelijk gemaakt en authentiek ingericht. Ook zijn er originele voorwerpen van Duitse en Geallieerde strijdkrachten tentoongesteld en kan men foto- en videomateriaal uit de bezettingsjaren bekijken.

De open dag van Atlantikwall Museum Scheveningen biedt de gelegenheid om de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog aan de Badhuisweg te bezoeken. Er staan vrijwilligers klaar om informatie te geven en al jouw vragen te beantwoorden. Het boegbeeld van de Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen is de commandobunker in het complex Widerstandsnest 318 (Verteidigungsstab Badhuisweg). Ook is er in dit complex een manschappenbunker ingericht en een toiletbunker toegankelijk gemaakt.

Vanuit de authentiek ingerichte commandobunker van het type 608 (Bataillons-, Abteilungs- oder Regiments-Gefechtsstand) en de nabijgelegen villa’s werd in de Tweede Wereldoorlog door de bezetter het militaire commando over Stützpunkgruppe Scheveningen gevoerd. De bunker is grotendeels origineel ingericht en geeft je de unieke belevenis van een tastbaar verleden. Ook zijn er originele historische voorwerpen van Duitse, Britse, Canadese en Amerikaanse strijdkrachten tentoongesteld.

In de naastgelegen manschappenbunker van het type 622 (Doppelgruppenunterstand) aan de Badhuisweg bevindt zich een ‘tijdcapsule’: één van de twee verblijfsruimtes is ingericht met uitsluitend ongerestaureerde voorwerpen. Je krijgt zo de indruk dat de bunker sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog onaangeroerd is gebleven. In werkelijkheid zijn de meeste bunkers in Nederland na de oorlog geplunderd en ontdaan van alle waardevolle onderdelen. De andere verblijfsruimte is een expositieruimte voor foto’s, kunst en historische voorwerpen.

Entree:
Normaal: € 3,00
Kinderen: € 1,00

Bezoekadres: Badhuisweg ter hoogte van nummers 119-133, 2597 JM Den Haag (Naast koffiehuis De Boshut)

Meer informatie: www.atlantikwallmuseum.nl