Nationale Kinderherdenking

Donderdag 4 mei – 19.00 uur – GRATIS

Op 4 mei vindt vanaf 19.00 uur op het George Maduroplein voor de tweede keer de Nationale Kinderherdenking plaats. De speciale herdenking op 4 mei is voor, door en met kinderen. Madurodam organiseert de Nationale Kinderherdenking in samenspraak met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de gemeente Den Haag. Het thema van dit jaar is ‘De kracht van het persoonlijke verhaal’.

Het hele programma wordt uitgevoerd door kinderen. Elk optreden is gebaseerd op het thema. Het selectiekoor Musicanti van The Academy of Vocal Arts onder leiding van Silvere van Lieshout vormt de rode draad in de herdenking. Musicanti breiden we uit met basisschoolklassen van verschillende scholen uit heel Nederland tot het Nationaal Kinderherdenkingskoor. Dit start weken voorafgaand aan 4 mei en hiermee krijgen kinderen uit achterstandswijken muziekeducatie ten behoeve van het inleven in de betekenis van 4 en 5 mei voor Nederland. Het is het grootste Nationale Kinderherdenkingskoor. De kapel van de Koninklijke Luchtmacht begeleidt het kinderkoor, maar speelt ook het Wilhelmus en ander repertoire.

Dit is nog niet alles; de jonge getalenteerde Lynn Viester zal een solo dansen, waarin ze haar eigen persoonlijke verhaal door middel van een zelfgemaakte choreografie vertelt. Ook zullen we samen met Theater na de Dam een theatraal optreden in het programma integreren, ook hier werken kinderen weken aan. De bijeenkomst wordt gepresenteerd door een hele jonge presentator. Tijdens deze bijeenkomst zal Iris de Ruyter de Wildt, de burgemeester van Madurodam ingaan op de kracht van het persoonlijke verhaal en de keuzes die iemand heeft, ondanks de persoonlijke gevolgen.

Om 20.00 is er 2 minuten stilte waarbij evenals op de Nationale Herdenking op de Dam “allen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties” herdacht worden. De taptoe zal gespeeld worden door een zeer jonge prijswinnaar van het Prinses Christinaconcours, vanaf de vuurtoren van Madurodam.

Vervolgens wordt er afgesloten met een bijzonder Kinderdefilé. De tweede Nationale Kinderherdenking zet hier mee een nieuwe traditie voort die het voor kinderen mogelijk maakt te leren en te ervaren wat de Nationale herdenking van Nederland is.

Madurodam wil heel graag haar betrokkenheid tonen en de organisatie op zich nemen, vanuit het ontstaansfeit; immers Madurodam is een oorlogsmonument. Opgericht als levende herinnering aan ridder George Maduro, hij kreeg postuum de onderscheiding ridder 4e klasse der Militaire Willems-Orde. Madurodam, opgericht als fondsenwerver voor het goede doel, steunt via het Madurodam Kinderfonds projecten voor educatie van kinderen waarin ze zelfvertrouwen, empathie en een beetje moed ontwikkelen. De ontstaansgeschiedenis en missie sluiten aan bij het doel van 4 mei waarbij we stilstaan bij het feit dat wij kunnen leven in vrijheid dankzij de offers van anderen.

Entree:
GRATIS

Bezoekadres: Madurodam, George Maduroplein 1, 2584 RZ Den Haag.

Meer informatie: www.madurodam.nl