Liberty Tour

Vrijdag 5 mei – 00.00 uur – GRATIS
Elk jaar wordt in de nacht van 4 op 5 mei over een afstand van 135 kilometer de bevrijdingsvuurestafette vanaf Hotel De Wereld in Wageningen naar Den Haag gelopen door atleten van de Den Haag Marathon. Tijdens de route worden zij vergezeld door meer dan 50 historische en moderne defensievoertuigen van de Stichting Keep Them Rolling. Ook de Band of Liberation reist mee. Met het vuur dat de atleten meenemen uit Wageningen wordt op het Bevrijdingsfestival op het Malieveld het vuur van de vrijheid aangestoken waarmee het festival officieel wordt geopend.

Estafetteploegen lopen de route, die 72 jaar geleden werd afgelegd door de Irene Brigade van Wageningen naar Den Haag. Samen met de Canadese geallieerden hebben zij destijds Den Haag ontzet in mei 1945. Dit jaar levert ook het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene een estafetteteam. Het Garderegiment zet zich in voor vrede en vrijheid o.a. door VN-missies in Afghanistan en Mali.

De Liberty Tour zal onderweg verschillende plaatsen aandoen, zoals Alphen aan de Rijn (09.00 uur), Zoeterwoude, (10.30 uur), Leiden (12.00 uur met een aubade aan de Soldaat van Oranje), Voorschoten en Wassenaar (13.00 uur). De voertuigen kunnen bekeken worden en lokale estafetteteams overhandigen hun Bevrijdingsvuur aan hun burgemeester. De editie 2016 trok meer dan 15.000 toeschouwers.

In Den Haag zal gestopt worden in Bezuidenhout (13.30 uur), daarna volgt een intocht door de binnenstad. Langs het Spui, Buitenhof, de Grote Kerk, Paleis Noordeinde, langs het Vredespaleis, de Archipel en op het Lange Voorhout (15.00 uur). Vervolgens parkeert de LibertyTour tot 19.00 uur op het Malieveld voor het publiek.