FacebookEvent

Lezing Wim Willems over Ru Paré

Dinsdag 1 mei – 13.30 uur

Audiovisuele presentatie door schrijver en historicus Wim Willems over Ru Paré, de kunstenares die tijdens de Duitse bezetting haar schilderkist gebruikte om de levens van 52 joodse kinderen te redden. Ru Paré staat voor het vergeten vrouwelijk verzet in de Tweede Wereldoorlog.

In 1896 geboren in Druten, maakte Ru Paré tijdens het interbellum landelijk furore als kunstschilder. In 1942 weigerde ze lid te worden van de Duitse Kultuurkamer, en nam haar leven een ingrijpende wending. Ze besloot haar krachten te wijden aan de meest kwetsbaren in de samenleving. Het onderduiknetwerk dat ze opbouwde, bestreek vele provincies. Over hoe zij te werk ging, heeft ze tot aan haar dood gezwegen. Haar biografie (geschreven door Wim Willems) ontvouwt zich als een persoonlijke zoektocht naar het veelzijdige bestaan van Ru Paré, kunstenares en icoon van het verzet. Het verhaal belicht tevens de rol van de talloze moedige vrouwen om haar heen.

Aan het eind van de presentatie van Wim Willems zal Gert-Jan van Rijn, de inhoudelijk projectleider van de nieuwe expositiezaal ‘De kinderen van Ru Paré, verzetsheldin met schilderkist’ in het Museon, een toelichting geven op die educatieve tentoonstelling en de bijbehorende activiteiten. Vervolgens wordt u uitgenodigd om met hem de zaal te gaan bezichtigen.

Entree:
Volwassenen: € 12,50
Kinderen 0 t/m 3 jaar: GRATIS
Kinderen 4 t/m 11 jaar: € 7,50
Jongeren 12 t/m 18 jaar: € 9,50
Gezinskaart (2 volw. + 2 kinderen t/m 11 jaar): € 38,00

Bezoekadres: Museon, Stadhouderslaan 37, 2517 HV Den Haag

Meer informatie: www.museon.nl