Lezing: Joop Berding over Hannah Arendt

Donderdag 19 april – 19.00 uur

Auteur Joop Berding verzorgt een lezing over het werk van Hannah Arendt. Het werk van deze politiek denker, zoals ze zichzelf noemde, is populairder dan ooit. Arendt – geboren in Duitsland in 1906, overleden in New York in 1975 – liep vooruit in het denken over duurzaamheid maar is ook actueel vanwege haar analyse van totalitaire ideologieën.

Tijdens de lezing presenteert Joop Berding enkele belangrijke momenten uit het leven van Arendt, hij introduceert een aantal kernbegrippen van haar denken en gaat in gesprek met de aanwezigen over de actualiteit hiervan. Berding schreef een aantal boeken over aspecten van het werk van Hannah Arendt. Ook geeft hij met enige regelmaat lezingen en workshops.

De Joodse Hannah Arendt was actief in de zionistische politiek en verliet in 1933 noodgedwongen Duitsland na een arrestatie door de Gestapo en haar achtdaags verblijf in de gevangenis. Van 1935 tot 1938 werkte ze voor Aliyah des Jeunes, een zionistische organisatie die kinderen van joodse vluchtelingen naar Palestina hielp uitwijken. In 1941 vertrok zij naar Amerika en ontwikkelde ze de inzichten die haar bekendheid zouden geven.

In Jeruzalem startte op 11 april 1961 het Eichmann-proces, dat Arendt als journaliste nauwgezet volgde. Eind december van dat jaar werd het doodvonnis uitgesproken. In 1963 verscheen van haar hand het boek ‘Eichmann in Jeruzalem’. Ze werd hoogleraar aan de University of Chicago en bleef dat tot 1968. In 1975 overleed Arendt.

Tegen de achtergrond van het fascisme is Hannah Arendts filosofie vooral een denken van vrijheid in politieke zin, een denken dat echter nooit volledig academisch is. Het voortdurend samengaan van denken en oordelen vormt de rode draad in het werk van Hannah Arendt.

Entree:
GRATIS

Bezoekadres: Van Stockum, Spui 40, 2511 BS Den Haag.

Meer informatie: www.vanstockum.nl