FacebookEvent

Le joli mai – Voyage dans le cinéma Français

Donderdag 4 mei – 18.45 uur – vanaf € 6,50 (ook op vrijdag 5 mei 11.00 uur)

Deze documentaire van Chris Marker uit 1963 is een voorloper van de inmiddels alomtegenwoordige vox pop. Hierin vraagt hij mensen op straat geheel onvoorbereid over hun mening over het leven, geluk, geld, liefde en politiek. Een film waarbij continue parallellen getrokken kunnen worden met het heden.

‘Le joli mai’ staat voor mei 1962, toen de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog ten einde liep en Frankrijk voor het eerst in 23 jaar niet in een oorlog verwikkeld was. Chris Marker leverde met deze film, de eerste waarin hij zijn eigenzinnige blik op thuisland Frankrijk richtte, een opmerkelijk stukje cinéma vérité af. Ingegeven door Jean Rouch’ baanbrekende ‘Chronique d’un été’ filmde hij Parijzenaars en hun omgeving. Op straat heeft hij mensen geheel onvoorbereid gevraagd naar hun mening over het leven, geluk, geld en liefde en natuurlijk over de afgelopen episode in de Frans/Algerijnse geschiedenis.

Het door Marker later ingesproken commentaar geeft de film een extra dimensie, zonder de toeschouwers een interpretatie op te dringen of de geïnterviewden hun waardigheid te ontnemen. De film is niet voor niets opgedragen aan ‘the happy many’: het is een betekenisvol sociologisch mozaïek, waarin opvattingen van Parijzenaars uit alle lagen van de bevolking aan de orde komen.

Let op: alleen Engelse ondertiteling

Entree:
Normaal: € 9,00
65-plus: € 7,50
CJP: € 7,50
Studenten: € 7,50
Vriend FHDH: € 6,50

Bezoekadres: Filmhuis Den Haag, Spui 191, 2511 BN Den Haag

Meer informatie: www.filmhuisdenhaag.nl