FacebookEvent

De Laatste Getuigen, De Atlantikwall

Donderdag 4 mei – 20.00 uur – € 7,50

Op donderdag 4 mei presenteert het Nationale Theater in de Koninklijke Schouwburg de derde editie van ‘De Laatste Getuigen’, dit jaar met als thema ‘De Atlantikwall’ in Den Haag. Acteurs lezen de persoonlijke verhalen voor van ‘de laatste getuigen’ van de Tweede Wereldoorlog. Dit doen ze in het bijzijn van de ouderen zelf. Voorafgaand aan de voorstelling worden de televisiebeelden van de Waalsdorpervlakte tijdens de Nationale Herdenking getoond. Na de twee minuten stilte begint de voorstelling.

Eerder vertelden ‘De Laatste Getuigen’ over de onderduik en de Hongerwinter in Den Haag. Deze nieuwe editie gaat over de impact die de ontruiming voor de bouw van de kilometerslange verdedigingslinie van de nazi’s, de Atlantikwall, op hun leven heeft gehad. Voor de aanleg van de Atlantikwall moest alles en iedereen wijken. Ambtenaren kregen de opdracht om de sloop en evacuatie in goede banen te leiden. Maar daarvoor moesten alleen al in Den Haag meer dan 130.000 mensen hun huis verlaten, zij werden gedwongen geëvacueerd. Waar moesten ze naar toe? Hoe ging dat in zijn werk? Hoe was het leven elders? Wisten ze waarom ze weg moesten? Zijn ze later nog teruggekomen? En hoe zag hun ‘thuis’ er toen uit?

Tijdens De laatste getuigen vertellen acht stadsgenoten hun verhaal zodat dit, voor velen onbekende, onderdeel van de Haagse geschiedenis wordt belicht en herdacht.

Entree:
€7,50

Bezoekadres: Koninklijke Schouwburg, Korte Voorhout 3, 2511 CW Den Haag

Meer informatie: www.ks.nl