FacebookEvent

Interview: Tom Lanoye & Marianne Thamm

Vrijdag 20 april – 20.30-22.00 uur

De Zuid-Afrikaanse schrijfster, journaliste en stand-up comedian Marianne Thamm groeide op in de minder gegoede suburbs van Pretoria tijdens de hoogtijdagen van de Apartheid. Vandaag de dag is ze een uitgesproken feministe en de trotse moeder van twee tieners. In haar boek De ondraaglijke blankheid van het bestaan (in Zuid-Afrika verschenen onder de titel Hitler, Verwoerd, Mandela and Me) beschrijft ze haar leven. ‘Geen fantast had het zo gek kunnen verzinnen’ schreef Tom Lanoye in het voorwoord.

Marianne is de dochter van een ongeletterde Portugese communiste en een Duitse nazi-krijgsgevangene. Haar ouders trouwden na de oorlog in Engeland en emigreerden later naar Pretoria. Op haar onnavolgbare, komische en openhartige wijze verhaalt ze over de complexe verhouding met haar ouders, en in het bijzonder die met haar vader en de altijd aanwezige spookbeelden uit de geschiedenis. Eenmaal volwassen adopteerde Marianne samen met haar vriendin twee zwarte weesmeisjes, en pas daarop liet haar vader eindelijk zijn nazisympathieën varen en kwam tegenover zijn dochter in het reine met zijn oorlogsverleden. Het verhaal van Marianne Thamms leven is een vertelling van twee continenten en vele levens. Een relaas van liefde, waarheid, verzoening en vergeving.

Tom Lanoye die een groot deel van het jaar in Zuid-Afrika woont – gaat op deze avond met de schrijfster in gesprek. Voor hem is Marianne Thamm een van de grappigste en scherpste geesten die hij kent; ze is de vrouw van zijn leven en de reden waarom hij en zijn man zelf elke winter weer doorbrengen in Kaapstad.

Entree:
Normale prijs € 10,-
Leden bibliotheek, Ooievaarspas en CJP: € 7,00
Studenten en scholieren: GRATIS

Bezoekadres: Centrale Bibliotheek, Spui 68, 2511 BT Den Haag

Meer informatie: www.b-unlimited.nl