Indrukwekkende terugblik op de ‘Jappentijd’

Museon – vanaf GRATIS

Halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw maakte kunstenares Trees Ruijs een serie schilderijen over de Japanse bezetting van Nederland-Indië. De schilderijen gaan over persoonlijke herinneringen aan haar gevangenschap in interneringskampen, maar ook over grote historische gebeurtenissen als de aanval op Pearl Harbor en de aanleg van de Birma-spoorlijn. Door hun verhalende karakter, kleuren en expressiviteit hebben de werken een grote zeggingskracht.

Met de serie schilderijen wilde Trees Ruijs aan een breed publiek duidelijk maken wat het betekende om door Japan geïnterneerd te zijn en de ‘Bersiap’ die daarop volgde mee te maken. Net als in de jaren tachtig is dit hoofdstuk in de Nederlandse oorlogsgeschiedenis nog altijd niet algemeen bekend. Sinds de jaren tachtig zijn de schilderijen regelmatig tentoongesteld. In 2016 schonk Stichting Pelita de serie werken aan het Museon. Bij de schilderijen zijn enkele vitrines ingericht met voorwerpen uit de collectie Nederlanders in Japanse interneringskampen. Het Museon beheert een belangrijke collectie met duizenden tekeningen en voorwerpen uit deze periode.

Trees Ruijs werd geboren in 1925 en groeide op in Nederlands-Indië. Door de Japanse bezetting kwam in 1942 een einde aan haar jeugd. Met haar moeder, broers en zussen werd zij geïnterneerd, onder meer in de kampen Karang Panas en Lampersari in Semarang. Haar vader werd tewerkgesteld aan de Birma-Siamspoorweg. Het gehele gezin overleefde de oorlog. Na de oorlog deed Trees Ruijs in Den Haag de opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en vestigde zij zich in Limburg.

Entree:
Volwassenen: € 12,00
Kinderen 0 t/m 3 jaar: GRATIS
Kinderen 4 t/m 11 jaar: € 7,00
Jeugd 12 t/m 18 jaar: € 9,00
Gezinskaart: € 36,00
CJP: € 7,50
Museumkaart: GRATIS

Bezoekadres: Museon, Stadhouderslaan 37, 2517 HV Den Haag

Meer informatie: www.museon.nl