FacebookEvent

Humanisering van het Strafrecht

Zaterdag 22 april – 13.00 uur – vanaf GRATIS (ook op zaterdag 29 april 13.00 uur)

Tijdens de Haagse Vrijheidsweken staan thema’s als vrijheid, vrede, democratie en rechtsstaat centraal in Den Haag. In de Gevangenpoort kun je in het kader hiervan deelnemen aan een speciale rondleiding: ‘Humanisering van het Strafrecht’.

De Gevangenpoort werd vanaf de 15de eeuw gebruikt als gevangenis. Verdachten moesten hier –soms wel maandenlang- wachten op hun straf. Lijfstraffen kwamen in die tijd veel voor en ook de doodstraf werd soms uitgevoerd. Straffen diende als voorbeeld en gebeurde daarom altijd in het openbaar.

Vanaf de zestiende eeuw kwam er steeds meer bezwaar tegen de barbaarse kanten van de toenmalige rechtspleging. Onder invloed van de Verlichting kwam er aandacht voor meer humaniteit binnen het strafrecht. In die tijd deed ook de guillotine zijn intrede, eerst in Frankrijk en later ook in Nederland, om de doodstraf zo humaan mogelijk uit te voeren.

Tijdens deze speciale rondleiding verteld onze gids meer over de humanisering van het strafrecht door de eeuwen heen. De rondleiding brengt u onder meer langs de 18de-eeuwse guillotine, die pas sinds vorig jaar in de Gevangenpoort te zien is.

Reserveren via info@gevangenpoort.nl of 070 – 346 08 61

Entree:
Normaal: € 10,00
CJP: € 7,50
Ooievaarspas, PEP-pas: € 5,00
Museumkaart, Rotterdampas, Vereniging Rembrandt, ICOM: GRATIS

Bezoekadres: Gevangenpoort, Buitenhof 33, 2513 AH Den Haag

Meer informatie: www.gevangenpoort.nl